Tai Pan

Geplaatst door

4 spelers
60-90 minuten
Auteur: Urs Hostettler
Uitgever: 999 Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.4]

Het spel …

Jaren geleden, toen ik nog wel eens op Brettspielwelt te vinden was, viel me op dat het meest gespeelde spel aldaar het kaartspel Tichu was. Ik kende het niet, en omdat ik spellen liever eerst in het echte leven probeerde voor me aan de digitale versie te wagen (met alle bekende bedieningsongemakken van BSW) schafte ik het kaartspel aan.

De regels waren echter nogal wazig en incoherent geschreven en zodoende lag Tichu jarenlang te verstoffen op de plank. Ik heb het een keer geprobeerd, maar toen kwam het op mij en mijn medespelers over als een nodeloos complex spel met wazige regels.

Toen begon ik Gang of Four te spelen, dat grotendeels dezelfde principes hanteert maar een stuk toegankelijker is. Gewapend met die ervaring en een Nederlandstalige versie onder de naam Tai Pan, waagde ik me er nog eens aan. Er moet toch een reden zijn waarom dit spel zo populair is?

Tai Pan bestaat uit vier sets kaarten in de waarde 2 tot en met aas (al zijn de sets hierbij wolken, zwaarden, pagodes en manen), plus vier speciale kaarten. Net als in Gang of Four gaat het er in Tai Pan om, zo snel mogelijk je hand leeg te spelen. Dit doe je door het uitspelen van verschillende kaartcombinaties, die veel lijken op die in Gang of Four.

Tai Pan voegt echter wat extra lagen toe. In de eerste plaats is het een teamspel, dat twee tegen twee gespeeld wordt. De regels bevatten regels voor andere varianten, waaronder een soort Grote Dalmuti, maar het is de hoofdversie voor vier spelers die telt. In de tweede plaats hebben de speciale kaarten in Tai Pan bijzondere functies, die je op veel manieren kunt inzetten.

Als laatste verschil is er het puntensysteem. In Gang of Four moet je gewoon zorgen dat je zo weinig mogelijk kaarten overhoudt zodra er iemand uit is, in Tai Pan gaat het er vooral om, correct te voorspellen dat je als eerste uit zult gaan. Dit doe je door ‘Tai Pan!’ te roepen voor je je eerste kaart speelt. Voor je medespelers is het zaak om dat uit alle macht tegen te werken, terwijl je maat juist in dienst van jou moet spelen. Een succesvolle Tai Pan levert 100 punten op, een mislukte kost je 100 punten. Pas dus goed op! Als je erg zeker van je zaak bent, mag je na je eerste acht kaarten bekeken te hebben een Grote Tai Pan aankondigen. Pas daarna krijg je je resterende zes kaarten. Een Grote Tai Pan levert plus of min 200 punten op.

Punten zijn er ook te halen met individuele kaarten in de slagen, maar die zijn te verwaarlozen met de punten die je kunt halen met (Grote) Tai Pan of de een-twee, waarbij de spelers van een team als eerste twee spelers uitgaan.

Een spelletje eindigt zodra een team boven de 1000 punten komt. Het team met de meeste punten wint.

… en de waardering

Na mijn eerste potje had ik het niet gedacht, maar inmiddels is Tai Pan hard op weg een van mijn favoriete kaartspellen te worden. Het is ernstig verslavend, meer nog dan bijvoorbeeld Wizard of . De regels bevatten veel kleine puntjes en zijn voor onervaren speler nog wat overweldigend, maar na een paar potjes heb je die wel onder de knie en sta je voor de taak om het spel eens slim te gaan spelen. Goed Tai Pan spelen zit in allerlei subtiele details, die echter grote effecten hebben. Spelers met weinig ervaring zijn daarom per definitie kansloos tegen een ervaren team, maar als alle spelers van een vergelijkbaar niveau zijn is Tai Pan een waar genot. Dit is een van die zeldzame spellen die ik een hele avond zou kunnen spelen. En dat voor maar zeven euro!

Wees gewaarschuwd: Tai Pan is ontzettend verslavend. Dit simpele kaartspelletje is zo uitgelegd en speelt lekker vlot weg en werkelijk iedereen vindt het leuk. Door de enorme hoeveelheden punten die je bij een (Grote) Tai Pan binnen kan schuiven, blijft het spel tot de laatste ronde spannend. Na ieder potje wil je alleen maar meer en daarom krijgt dit spel de maximale score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *