Spel aan de Maas: 2 mei 2006

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Ellen, Ernst, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Tai Pan
Reef Encounter
Metro
Tai Pan

Acht spelers waren er vanavond bij Jacqueline en Anneke, dus dat betekent splitsen. De spelers verspreidden zich weer over keuken (Reef Encounter) en woonkamer (Tai Pan). Door de open kamer konden de twee groepen elkaar nog wel horen, al zal het duidelijk zijn dat de Reef Encounter-tafel een stuk stiller was dan die waar Tai Pan gespeeld werd.

Tai Pan

Spelers: Anneke, Ellen, Ernst en Jacqueline

Terwijl de andere vier aanwezigen een nieuw spel dat Dagmar had meegenomen gingen spelen, kozen Anneke, Ellen, Ernst en Jacqueline voor Tai Pan. Ernst was de enige die het spel nog nooit gespeeld had, maar na een korte uitleg kon het spel van start.
Anneke en Ernst vormden samen een paar dat er in eerste instantie niet in slaagde flink te scoren. Ellen en Jacqueline ging het voor de wind, maar zoals zo vaak gebeurt, komt hoogmoed voor de val. Ellen en Jacqueline stonden eerst op winst, maar duikelden flink omlaag na een niet gehaalde grote Tai Pan van Jacqueline.
Ernst kreeg de smaak van Tai Pan roepen te pakken en dat kon zelfs een paar maal gehonoreerd worden. Anneke en Ernst stonden op winst en die lieten ze niet meer lopen waarmee de eindstand voor hen kwam op 625 en voor Ellen en Jacqueline op 475 punten.

Waardering: Ernst, Anneke en Jacqueline 4, Ellen 3½

Reef Encounter

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Peter Hein

Dagmar had Reef Encounter al een tijdje in huis liggen, maar was lang afgeschrikt door de niet altijd even heldere regels. Onlangs had ze het voor het eerst gespeeld en durfde ze het nu ook op de dinsdag aan. Voor Bas en Peter Hein was nog wel een uitleg nodig.
Peter Hein had na een paar beurten een koraal van acht tegels opgebouwd en besloot die maar eens op te eten om te kijken wat er gebeurde. De volgende beurten besteedde hij veel aandacht aan het veilig maken van deze koraalsoort, zodat de opgegeten fiches hem veel punten op zouden leveren. Bovendien probeerde hij waar het kon om zijn papegaaivis verder te voeren. Dit leverde hem niet altijd veel fiches op, maar het zette de andere spelers wel onder grote druk: het spel zou aflopen waar ze bijstonden, dus ze moesten hun koraalvelden ook wel opeten om punten te kunnen scoren.
Dagmar raakte helemaal enthousiast van deze strategie en was benieuwd (en hoopte zelfs) dat ze zou werken. Bas en Niek waren er minder blij mee, want nu konden ze hun koraalvelden minder groot laten groeien dan ze in gedachten hadden.
Tegen het einde twijfelde Peter Hein nog even of hij zijn strategie moest doorzetten, omdat zijn laatste koraalveld net zo lekker ging. Maar vooral Niek was ook goed bezig met zijn velden, zodat het Peter Hein toch verstandiger leek om door te zetten.
Bij het tellen van de punten bleek jammer genoeg voor Peter Hein dat het net niet goed was gegaan. Het oranje koraal, waar hij maar weinig van geïnd had, bleek uiteindelijk erg waardevol te zijn. Dit deed hem de das om. Niek had in totaal minder tegels gegeten, maar wel veel oranje en bleef de anderen net voor in de score. Op de tiebreaker werd Peter Hein nog wel tweede.

Uitslag: Niek 34, Peter Hein 33, Dagmar 33, Bas 26
Waardering: Dagmar, Niek en Peter Hein 4, Bas 3½

Metro

Spelers: Anneke, Ernst en Jacqueline

Ellen vond het welletjes voor vanavond en ging naar huis. Anneke, Ernst en Jacqueline hadden nog wel zin in een spelletje Metro. Ook dit spel was nieuw voor Ernst, maar ook weer snel uitgelegd. 
Na een aantal korte metrolijnen bouwen lukte het Ernst om in de eindfase van het spel een extreem lange lijn te bouwen die zowaar eindigde in een van de middenstations, waardoor zijn punten werden verdubbeld. Het moge duidelijk zijn dat de winst naar Ernst ging met 78 punten. Anneke werd een goede tweede met 73 punten en Jacqueline was deze keer hekkensluiter met 60 punten. De score vertaalde zich ook in de waardering: Ernst 4, Anneke 3½ en Jacqueline 3.

Tai Pan

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Peter Hein

Van de Tai Pan-kreten van een verdieping lager werden Dagmar, Niek en Peter Hein toch een beetje zenuwachtig. Toen Reef Encounter verrassend snel afgelopen bleek te zijn, probeerden ze Bas dus zover te krijgen voor een potje. Bas liet zich van zijn beste kant zien en stemde toe, al was de kwalificatie dat het op Gasng of Four lijkt voor hem niet bepaald een aanbeveling. Gezien de tafelschikking mocht hij met Dagmar spelen. Het zou hoe dan ook niet helemaal eerlijk zijn, want hij was de enige speler zonder enige Tai Pan-ervaring.
De eerste paar beurten ging het met Bas en Dagmar nog redelijk goed en wist Dagmar ook nog een Tai Pan te halen. Daarna namen Niek en Peter Hein het over en lieten ze Bas en Dagmar ook niet meer terug komen. Bas? eerste Tai Pan-les was direct een harde. Het zal zijn waardering niet omhoog geholpen hebben, al is het natuurlijk waar de vraag hoed die anders was het geweest. Het moet je spel zijn.

Waardering: Dagmar, Niek en Peter Hein 5, Bas 2½