Het Kakuro Spel

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Uitgever: Identity Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Na de sudoku krijgen we nu de kakuro. Vergelijkbare puzzels had je jaren geleden al in de puzzelboekjes met logische puzzels, maar nu is het de nieuwste rage. Net als bij sudoku krijg je bij kakuro een puzzel waarbij je de cijfers 1 tot en met 9 moet invullen. Cijfers in dezelfde rij of kolom moeten optellen tot een bepaald getal, dat in de puzzel staat zoals bij een Zweeds kruiswoordraadsel. In een rij of kolom mag ieder getal maar een keer voorkomen, maar niet alle getallen komen voor (behalve natuurlijk als je 45 moet invullen). Drie cellen die optellen tot 8 kun je dus invullen als 5+2+1 of 4+3+1, in verschillende volgordes.

Het belangrijke verschil tussen sudoku en kakuro is dat je bij sudoku voornamelijk aan het boekhouden bent (wat heb ik al ingevuld, wat moet ik nog invullen), bij kakuro moet je meer nadenken en vooral rekenen. Dit heeft als resultaat dat kakuro’s vaak sneller zijn in te vullen dan sudoku’s van een vergelijkbaar niveau. Doordat je op moet tellen zijn er automatisch al cijfers die afvallen, waardoor er minder mogelijke scenario’s zijn die je door hoeft te rekenen. En hierbij geldt nog meer dan bij sudoku dat als je er een paar gedaan hebt, je er steeds beter in wordt.

Ze zijn nog lang niet zo alomtegenwoordig als sudoku, maar kakuro’s worden al snel populairder. Hoewel ik ze zelf leuk vind om te doen, betwijfel ik of ze ooit even populair zullen worden. Er is een limiet aan het aantal logische puzzels dat een mens kan verdragen. Daarbij hebben veel mensen simpelweg een hekel aan rekenen (ja, echt waar). Het is niet voor niets dat sudoku’s worden aangeprezen met de leus dat je er niet bij hoeft te rekenen!

Hoe dan ook, kakuro’s zijn populair genoeg dat er inmiddels al een aantal uitgevers is dat een spelvariant op de markt heeft gebracht. De eerste in Nederland was die van Identity. Het fraai vormgegeven doosje doet erg aan de grote broer Het Sudoku spel denken. Wat het zogenaamde spelidee betreft zijn beide helemaal identiek: alle spelers krijgen een puzzel (te kiezen uit honderd van verschillende niveaus) en proberen hem zo snel mogelijk op te lossen. En dat is het.

… en de waardering

Het Kakuro Spel van Identity Games lijdt aan dezelfde kwaal als het Sudoku Spel van dezelfde uitgever: het is geen spel! Weer een wedstrijdje wie de puzzel als eerste oplost, spannend hoor. Dit is een van die ‘spellen’ die de spelers in aparte kamers kunnen spelen zonder enige vorm van communicatie (op de kreet ‘Ik heb hem’ na). Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die dat leuk vinden.

Leuke puzzels vermomd als inspiratieloos spel. Zit daar iemand op te wachten? Koop toch gewoon een paar kakuroboekjes voor hetzelfde geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *