Sudoku

Geplaatst door

1-4 spelers
Uitgever: Identity Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

2005 was het jaar van de sudoku. In Groot-Brittannië kwam deze puzzel al eerder op, maar anno 2005 was er ook in Nederland geen ontkomen meer aan. Je kunt geen krant of tijdschrift meer openslaan zonder dat er zo’n cijferpuzzel instaat. Wie dus niet weet wat een sudoku is, was het afgelopen jaar geïsoleerd van de samenleving of is onbekend met het concept ‘media’. Puzzels en spellen liggen erg dicht bij elkaar en dus is het niet verrassend dat verschillende speluitgevers zich op de rage hebben gestort, in de hoop een graantje mee te pikken.

Van de Nederlandse uitgevers die een eigen Sudokuspel uitbrachten, was Identity een van de eerste. Het spel zit in een elegant klein zwart doosje, met daarin honderd puzzels van verschillende niveaus. De puzzels zitten er allemaal vier keer in, zodat je een puzzel vier keer kunt doen, of vier mensen dezelfde puzzel kunnen doen. Potloden met gummetjes zijn meegeleverd.

De puzzels in dit spel zijn leuk en de moeilijke zijn redelijk pittig. Vooral met de samuraivariant, waarbij vijf puzzels ineen zijn geschoven, kosten wel een tijdje om in te vullen. Een spel zul je echter in de doos niet aantreffen. De spelregels komen er simpelweg op neer dat je met z’n allen een eigen sudoku invult (dezelfde of verschillende, afhankelijk van hoe ervaren iedereen is). Wie als eerste zijn sudoku correct invult heeft gewonnen. De regels bieden een aantal zogenaamde varianten, maar in alle gevallen blijft het een kwestie van als eerste je puzzel oplossen.

… en de waardering

Wie op zoek is naar een spel op basis van het sudokuprincipe kan dit spel links laten liggen. Er is werkelijk geen enkele moeite gedaan om met het sudokuprincipe een spel te bedenken; dit gebrek aan inspiratie is bedroevend. Wat is er nou leuk om aan om allemaal een sudoku te pakken en een wedstrijdje te doen wie hem als eerste oplost? Daar heb ik dit spel niet voor nodig en de term ‘spel’ zou ik voor die activiteit niet durven te gebruiken.

De puzzels zijn op zich wel leuk om te doen, maar daar koop je geen spel voor. Sodokuboekjes heb je voor een paar euro, dus waarom zou je vijftien euro neerlappen voor wat potloodjes, een zandloper en een mooie doos?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *