1-4 spelers
15 minuten
Auteur: B.S. Randle
Uitgever:
Ravensburger
(2005)
Het spel …
Bij het sudokuspel van Ravensburger vallen een paar dingen op. In de eerste plaats is er een zeer handige oplossing bedacht voor een probleem waar iedere sudokuliefhebber wel eens tegenaan loopt: als je een fout ontdekt is doorgaans niet meer te traceren waar het fout ging. Er resten dan twee opties: de sudoku weggooien of alles uitgummen en opnieuw beginnen. De laatste optie werkt alleen als je met potlood werkt en is ook niet altijd ideaal. Dit zal iedereen kunnen bevestigen die wel eens geprobeerd heeft iets met kracht uit te gummen op krantenpapier.
In dit spel vul je de sudoku in op een gelamineerd bord met afwasbare stiften. De puzzels staan op losse kaartjes. Eerst vul je de startcijfers in met de zwarte stift, vervolgens kun je met andere kleuren je eigen cijfers invullen. Gaat het fout, dan wis je heel eenvoudig je eigen cijfers uit. Briljant, en ook heel bruikbaar voor sudoku’s uit andere bronnen (behalve helaas die leuke uit het NRC).
Het tweede dat opvalt is dat er zowaar geprobeerd een spel te bedenken op basis van de sudoku (met bijbehorende vermelding van de naam van de bedenker). Met de zwarte stift vul je de begincijfers in. Alle spelers krijgen een stift in een andere kleur. In je beurt krijg je dertig seconden om een cijfer in te vullen volgens de regels van de sudoku. In een variant mag je in die tijd proberen zoveel mogelijk cijfers in te vullen. Vul je een fout cijfer in, dan is je beurt direct voorbij. Het spel eindigt als niemand meer een cijfer in kan vullen volgens de regels. Het kan (en zal) dus voorkomen dat de sudoku niet meer ‘opgelost’ kan worden. Dat is niet erg, want dit is niet de bedoeling van het spel. Iedereen telt de waarde van de door hem ingevulde cijfers op; de speler met de hoogste waarde wint. Een 9 invullen is dus veel beter dan een 1!
… en de waardering
Logische puzzels oplossen vind ik leuk, maar puzzelspellen vind ik doorgaans wat saai. Dit spel is daarop geen uitzondering. Aan de andere kant is er hier tenminste een poging gedaan om met de sudokuregels een spel te ontwerpen, in tegenstelling tot bij de varianten van Idenity Games en University Games. Liefhebbers van sudoku die op zoek zijn naar een geschikt sudokuspel, waarbij je niet moet proberen als eerste een puzzel op te lossen, zijn bij dit spel aan het goede adres. Voor mij geldt dat als ik een puzzelspel wil doen, ik liever naar iets anders grijp en dat als ik zin heb in sudoku dat ik beter een puzzelboekje kan pakken; het niveau van de puzzels in dit spel is wel erg laag. Maar daarbij maak ik graag gebruik van het praktische materiaal van dit spel!