Sudoku

Geplaatst door

1-4 spelers
30 minuten
Uitgever: University Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

2005 was het jaar van de sudoku. In Groot-Brittannië kwam deze puzzel al eerder op, maar anno 2005 was er ook in Nederland geen ontkomen meer aan. Je kunt geen krant of tijdschrift meer openslaan zonder dat er zo’n cijferpuzzel instaat. Wie dus niet weet wat een sudoku is, was het afgelopen jaar geïsoleerd van de samenleving of is onbekend met het concept ‘media’. Puzzels en spellen liggen erg dicht bij elkaar en dus is het niet verrassend dat verschillende speluitgevers zich op de rage hebben gestort, in de hoop een graantje mee te pikken.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de versie van Identity zit het sudokuspel van University Games in een enorme doos. Wat wel grappig is om te zien, is dat iedere uitgever een eigen manier lijkt te bedenken om de sudoku’s in te vullen. Bij Identity krijg je een set potloodjes met gum, Ravensburger gaat voor het praktische bord met uitwasbare stiften en University levert een raamwerk met fiches.

Onder dit raamwerk leg je een vel met een sudoku. De fiches gebruik leg je op het raamwerk. De 81 cellen van het raster liggen in uitsparingen, waardoor de fiches niet verschuiven. Geen geklieder dus met potlood en gum. Dit lijkt een handig systeem, maar valt in de praktijk vies tegen. Ten eerste zijn het raamwerk en de sudokuvellen onpraktisch groot: je verliest simpelweg het overzicht. Ten tweede is het geklieder soms bittere noodzaak. Zeker bij de lastige sudoku’s maak je vaak aantekeningen in een cel over welke getallen er nog kunnen staan. Dat is hierbij niet mogelijk.

‘Gelukkig’ blijkt dit ook niet noodzakelijk. De honderd meegeleverde puzzels zijn namelijk van zo’n laag niveau dat aantekeningen maken nooit nodig is. Zelfs de puzzels van het hoogste niveau los je met een beetje sudoku-ervaring in een paar minuten op.

Dat is maar goed ook, want het spelprincipe in deze versie is al net zo origineel als dat van Identity Games: twee spelers of teams pakken een eigen puzzel en proberen hem samen op te lossen. Als spel erg saai, maar gelukkig snel voorbij omdat de puzzels zo simpel zijn.

… en de waardering

Van alle sudokuspellen vind ik dit wel het slechtste. Het spelprincipe is totaal afwezig, het materiaal is niet praktisch en de puzzels zijn zo simpel dat het bijna een belediging is. Het spijt me om te moeten zeggen, maar hier vijftien euro voor betalen is echt weggegooid geld. Dan kun je nog beter het spel van Identity kopen dat als spel ook niets voorstelt, maar nog wel in een compacter doosje zit, leukere puzzels in alle niveaus bevat en potloden en gum meelevert. Of natuurlijk gewoon een paar sudokuboekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *