Senet

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 17 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

Senet is een eeuwenoud bordspel uit het Oude Egypte. Het was immens populair in het oude Egypte en werd door iedereen gespeeld. Aangezien het spel toen zo bekend was al schaken nu, nam niemand de moeite om de spelregels op te schrijven. Het gevolg is dat er nu verschillende theorieën bestaan over hoe het spel moet worden gespeeld. De nieuwe uitgever Senet heeft het Senet-spel uitgebracht in de vorm van een van de meest gangbare theorieën.

Het Senet-spel heeft de basis gevormd voor het huidige backgammon. In Senet probeert men de eigen stukken zo snel mogelijk van het bord af te krijgen. Men werpt daartoe met vier stokjes die ieder een witte platte zijde hebben en een ronde zwarte zijde. 1 witte kant in de worp van 4 boven betekent 1 stap lopen, 2 betekent 2 enz, bij 0 wit (dus alles zwart0 gooi je 6. Wie 1, 4 of 6 gooit mag meteen nog een keer gooien.

Komt men op een speelstuk van de andere speler dan slaat men dat stuk en plaatst het op de plek waar de aanvaller vandaan kwam. Heeft een speler echter twee stukken naast elkaar staan dan mag de andere speler deze stukken niet slaan (maar er wel overheen, mits de worp daarvoor hoog genoeg is). Vormt een speler een blokkade van drie stukken naast elkaar dan mag de tegenstander er zelfs niet overheen.
Tot slot bevat het bord de “rivier”, eindigt je worp op de rivier dan moet je terug naar halverwege het bord en staat daar al iemand dan helemaal terug naar het begin, en er zijn enkele beschermde plaatsen.

Het spel ziet er goed verzorgd uit met goede kwaliteit houten speelstukken en duidelijke spelregels. Op de foto bij deze recensie staan overigens ook drie authentieke senet-speelstukken (twee van groene glaspasta en één van alabaster alle drie uit circa 300 voor Christus).

… en de waardering

Het Senet-spel is een erg leuk 2-persoonsspel om te spelen. De regels zijn bovendien erg eenvoudig zodat dit een echt familiespel is voor jong en oud..De geluksfactor is voor mij niet storend, de spanning die elke worp oplevert is gedurende het hele spel aanwezig omdat elke verplaatsing weer een nieuwe situatie creëert. Aangezien ik het spel na het spelen eigenlijk zo nog wel weer een keer wil doen, het er erg verzorgd uitziet en de prijs ook okay is, krijgt het spel van mij 4 pionnen.


Een gastrecensie van Niek 

Het Senet spel is mij goed bevallen. Het is waar dat je worpen je mogelijkheden bepalen, maar er valt nog genoeg te kiezen. Je moet namelijk goed opletten dat je altijd meerdere stukken kan bewegen zodat je niet gedwongen wordt een goede blokkade op te breken of nog erger je laatste pion in de rivier moet werpen. Ik vind het een verslavend tussendoortje. Senet is daarmee een prima keus voor families én voor spellenliefhebers die ook de wat lichtere kost kunnen waarderen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *