Alles im Eimer

Geplaatst door

2-6 spelers
45 minuten
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: Kosmos (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

In 2002 is Alles im Eimer door Kosmos voor het eerst op de markt gebracht. De serie waarin het spel toen verscheen, liep niet erg goed en verdween al snel van de markt. Bij Kosmos vonden ze dit spel schijnbaar zo goed dat ze in 2005 besloten om het in de nieuwe serie kaartspellen ook op te nemen. Zou dit spel dan echt een ondergewaardeerd juweeltje zijn, dat in de nieuwe uitvoering eindelijk de waardering gaat krijgen die het verdient?

Alles im Eimer speelt zich af op een boerderij waar de dieren de boer duidelijk de baas zijn. De verschillende leden van het boerenbedrijf hebben piramides van emmers gebouwd en proberen te voorkomen dat deze stapels door de dieren worden omgeschopt. Ik kom uit Friesland, maar deze poldersport kende ik nog niet.

De spelers bouwen met schattige kartonnen emmertjes in vijf kleuren een piramide. Vervolgens krijgt iedereen handkaarten met daarop dieren (gekoppeld aan een bepaalde emmerkleur) en waarden. De eerste speler kiest maximaal drie kaarten met hetzelfde dier erop uit zijn hand. Je mag echter iedere keer maar één kaart bijtrekken, hoe vaker je dit dus doet, hoe minder kaarten je in je hand hebt voor de volgende rondes. De linkerbuurman van de startspeler moet deze aanval pareren door van het zelfde dier kaarten met een hogere waarde te spelen. Als dit lukt stormt het op hol geslagen dier door naar de volgende speler. Als het echter niet lukt dan schopt het betreffende dier een emmer van de juiste kleur om (of als die niet meer in de piramide zit, een emmer naar keuze). Natuurlijk vallen ook alle emmers die op deze emmer steunen, mee om. Het spel is afgelopen zodra van één speler de hele piramide ingestort is. Degene die dan nog de grootste piramide heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Ik vind de uitvoering van dit spel leuker dan het spel zelf. Het spel heeft namelijk maar erg weinig diepgang, trek je telkens kaarten van een lage waarde in een kleur die ongeveer nooit voorbij komt, dan ben je kansloos. Aan de andere kant is dit ook niet het type spel dat je heel serieus moet nemen. Het gaat om de lol van de zure gezichten van de andere spelers als hun piramide helemaal in stort omdat het lukt om een emmer onder in de piramide om te schoppen waardoor het hele bouwwerk in stort. Maar de lol hiervan is er voor mij ook al snel af.Voor het visuele effect zou het tenslotte leuker zijn geweest als er echte plastic mini emmers in het spel hadden gezeten. Die vallen toch nog net wat mooier om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *