Skyline of the World

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Hans van Tol
Uitgever: The Game Master (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Met de slogan ‘bordspellen voor iedereen’ richt The Game Master zich op een breed publiek van spellenliefhebbers. Dat dit publiek dit wel kon waarderen bleek uit de verkiezing van de Nederlandse Spellenprijs, die in 2005 werd gewonnen door De Ontembare Stad, een van de twee eerste spellen van The Game Master.

Zo’n onderscheiding creëert natuurlijk verwachtingen, dus veel mensen zullen zich bij het volgende spel afvragen ‘is het wat?’. Het volgende spel in kwestie is Skyline of the World. In Skyline bouwen de spelers samen wolkenkrabbers op een schiereiland dat doet denken aan Manhattan. Er zijn meer overeenkomsten, want Skyline heeft duidelijk trekjes van het bordspel Manhattan. In beide spellen bouwen de spelers samen aan wolkenkrabbers en gaat het er uiteindelijk om wie de bovenste verdieping bezit.

Skyline combineert dit gegeven met een interessant resource-managementsysteem. Wie de bovenste verdieping in een wolkenkrabber bezit, verdient daarmee geld. Heb je van aangrenzende wolkenkrabbers ook de bovenste verdieping, dan krijg je geld voor de hele groep. Hoe hoger de verdieping zich bevindt, des te hoger de waarde en je inkomsten.

Al dit geld heb je hard nodig om de verdiepingen te kunnen plaatsen. Iedere verdieping heeft zijn eigen niveau en waarde. Deze waarde moet je twee keer betalen: eerst als investeringskosten om de verdieping uit de algemene voorraad te halen (beschouw dit als de bouwmaterialen), vervolgens om de verdieping op het bord te plaatsen. Je moet eerst in een verdieping investeren om haar een beurt later te mogen plaatsen.

Flats kunnen niet hoger worden dan vijf verdiepingen. Dit zijn de penthouses. Voor een penthouse krijg je geen inkomsten, maar wel punten. Daarnaast kun je punten scoren met de hoogste verdieping op enkele ‘strategische’ plaatsen en voor het voltooien van een bouwopdracht. Het spel eindigt als iemand zijn derde penthouse heeft gebouwd, waarna alle andere spelers nog een beurt krijgten. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

De eerste twee spellen van The Game Master hadden meer het karakter van familiespellen, Skyline is een spel waar ook de serieuze liefhebber zijn tanden in kan zetten. Het heeft een heel elegant spelverloop, waarbij je vaak moet kiezen tussen plannen voor de lange termijn of hier en nu geld gaan cashen. Ook moet je je medespelers in de gaten houden en ze niet het geld in handen geven dat ze net nodig hadden om jouw flat over te nemen. Het enige bezwaar is het eindspel, waarbij de speler die als eerste zijn derde penthouse bouwt in het nadeel is bij het halen van zijn opdracht. Daar is met een kleine regelaanpassing makkelijk wat aan te doen, dus een groot probleem vind ik het niet.

Iedereen die op zoek is naar een toegankelijk, middellang spel met de nodige diepgang kan ik Skyline van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *