Asante

Geplaatst door

2 spelers
45 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: White Goblin Games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Asante betekent dank je wel in het Swahili. En een dank je wel is zeker op zijn plaats. Asante heeft namelijk veel te danken aan grote broer Jambo en mag terecht dank je wel zeggen voor alles wat het (ont)leent aan dit spel.

Asante lijkt namelijk wel heel erg sterk op Jambo. Voor wie het niet kent, in Jambo kruipen de spelers in de huid van een Afrikaanse handelaar en moeten ze proberen om zo snel mogelijk 60 stuks goud te verdienen door de aan- en verkoop van goederen en het slim uitspelen en gebruiken van kaarten. In Asante daarentegen kruipen de spelers in de huid van een Afrikaanse handelaar en moeten ze proberen om zo snel mogelijk 60 stuks goud te verdienen door de aan- en verkoop van goederen en het slim uitspelen en gebruiken van kaarten. Inderdaard, de basis is exact hetzelfde.

Natuurlijk zijn er ook (kleine) verschillen. Zo heeft Asante natuurlijk andere actiekaarten en voor een deel andere goederenkaarten dan in Jambo zitten. Verder zitten er in Asante geen extra marktkramen (die zijn handig omdat je dan een grotere voorraad kan aanhouden), terwijl die in Jambo wel zitten. En het grootste verschil is dat in Asante een nieuwe kaartsoort is toegevoegd, namelijk kaarten met heilige gebieden.

Tijdens het spel liggen drie heilige gebiedskaarten op tafel. Zodra een speler een kaart met een voorwerp voor zich neerlegt, krijgt de andere speler de heilig gebiedskaart die bij die plek hoort en wordt er een nieuwe heilig gebied kaart neergelegd. De heilig gebiedskaarten geven het recht op een klein leuk extraatje (zoals een goud, extra kaart, een extra actie of de mogelijkheid om éénmalig één om één te ruilen). Mocht een speler een vierde voorwerp uit willen spelen, dan moet hij eerst een eerder gespeeld voorwerp verwijderen. In dit geval krijgt de speler zelf de heilig gebiedskaart en het bijbehorende voordeeltje.

Zodra een speler zestig goudstukken heeft verzameld, krijgt de andere speler nog één beurt om zijn score te maximaliseren. Wie dan het meeste goud heeft, heeft gewonnen.

… en de waardering

Jambo is één van mijn favoriete tweepersoonsspellen en dus vind ik logischerwijs Asante ook best leuk. De verschillen met Jambo moet je per slot van rekening met een vergrootglas zoeken. Van mij had Asante dan ook prima als derde uitbreiding op Jambo uitgebracht kunnen worden, in plaats van als compleet nieuw spel (niets houdt je overigens tegen om de kaarten gewoon door de Jambo heen te mixen). Desalniettemin vind ik Asante minder geslaagd dan Jambo en dat komt door de balans in de kaarten. Ik heb het gevoel dat de kaarten in Asante minder evenwichtig zijn (een groter verschil tussen de meest en minst aantrekkelijke kaarten), waardoor de kans groter is dat één van de spelers een voorsprong kan nemen die niet meer in te halen is voor de ander. En dit maakt het spel minder leuk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *