iPhone: Van Dale Scrabble woordenlijst

Geplaatst door

Het spel dat Niek en ik altijd meenemen op vakantie is Scrabble. Om echtelijke ruzies te voorkomen is het echter absoluut noodzakelijk dat we ook een Scrabble-woordenlijst meenemen. Niek is namelijk nogal creatief in het bedenken van woorden dus we hebben een onpartijdige bron nodig om te checken of zijn vondsten wel of niet bestaan. En tot mijn grote frustratie, blijven veel van zijn vondsten nog te mogen ook (zoals beuge en chunken).

We hebben drie papieren exemplaren van de Scrabble-woordenlijst in huis, maar sinds ik de Van Dale scrabble app heb aangeschaft, blijven de woordenboeken thuis. Wel zo prettig, want de woordenboeken wegen toch best wat als je ze de hele dat met je mee sleept, terwijl we onze iPhones toch altijd al meenamen.

De app zelf is weinig spectaculair. Het is een woordenlijst, niets meer en niets minder. Als je een woord begint te typen, scrolt de app met je mee en zo zie je langzaam je woord verschijnen (of niet als het woord niet blijkt te bestaan). Het verschil tussen een woordenlijst en een woordenboek is dat in een woordenlijst alle mogelijke vervoegingen van een woord staan, maar geen definitie van het woord. Je vindt dus wel boek, boekje, boekjes, boeken, boekt, boekte, boekten, geboekt, etc., maar je kan niet vinden wat een boek is of het werkwoord boeken betekent.


De app biedt wel een functie als je ongeveer weet hoe je een woord schrijft om het stukje waar je over twijfelt te vervangen door een joker. De app biedt echter niet de mogelijkheid om je letters in te typen en dan te laten zien welke woorden je kan maken. Zelf vind ik dat volkomen terecht. Ten eerste is de lol van het spel dat je zelf van je letterbrij een mooi woord moet maken. En ten tweede omdat de app je nooit alle mogelijkheden kan laten zien omdat je ook de letters die op het bord liggen mag gebruiken. Ik lees bij de recensies van de app in de appstore echter dat anderen dit wel een grote tekortkoming vinden.

De app is stevig geprijsd, zeker gelet op de spartaanse uitvoering. Voor ons is hij zijn geld zeker waard omdat we zo vaak scrabble spelen en dus graag een tientje over hebben om niet meer te hoeven sjouwen met de papieren woordenlijsten (de meest recente versie die wij hebben weegt ruim een kilo). Een papieren versie is met zijn prijs van 25 euro bovendien nog veel duurder dan de app. Dat neemt niet weg dat ik me goed voor kan stellen dat mensen die incidenteel scrabbleën, deze app te prijzig vinden voor wat het is (een woordenlijst).

Naam: Van Dale officiële scrablewoordenlijst
Prijs: EUR 9,99
Pionnen: 5

2 reacties

  1. Ik had deze app aangekocht. Maar met de update naar os8 werkte hij niet meer. Ik heb hem er af gegooid met de bedoeling hem terug te zetten op mijn iPhone. Ik vind hem niet meer in de Appstore …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *