Steam Park

Geplaatst door

2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Lorenzo Silva, Lorenzo Tucci Sorrentino & Aurélien Buonfino
Uitgever: Cranio Creations (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het eerste wat opvalt aan Steam Park is de prachtige vormgeving. Steam Park is een spel waarin de spelers rijk willen worden door een pretpark voor robots uit te baten. Het pretpark bestaat uit verschillende soorten 3D atracties die de spelers op een bordje voor zich neer zetten. Voor het artwork van de atracties is Marie Cardouat ingeschakeld, één van de ontwerpers van de eveneens prachtige kaarten uit Dixit. Het spelmateriaal zit dan ook vol met kleine, grappige en vooral mooie details. Steam Park is dus een echte eyecatcher.

Iedere beurt begint er mee dat alle spelers tegelijkertijd hun zes dobbelstenen gooien. Op de dobbelstenen staan symbolen die verschillende mogelijke acties vertegenwoordigen. De dobbelstenen waar je blij mee bent leg je op een speciaal bordje, de andere gooi je over. En dit gaat net zo lang door totdat je blij bent met de dobbelstenen die je gegooid hebt. Dan pak je een fiche met een nummer dat aangeeft als hoeveelste je aan de beurt bent voor het uitvoeren van de acties (de lage nummers zijn aantrekkelijker dan de hoge).

Vervolgens ga je kijken hoe vervuilend je bezig bent. Op je dobbelstenen en fiche staan symbolen die aangeven hoeveel viezigheid je produceert. Daarnaast produceren je bezoekers (de robots) ook viezigheid. Voor elke viezigheid pak je een fiche (wij noemen ze de vieze fiches). Aan het eind van het spel krijg je aftrek voor alle viezigheid die je hebt geproduceerd, dus het is belangrijk om je vuilnishoop een beetje onder controle te houden.

Vervolgens gaan de spelers omstebeurt de acties die ze gegooid hebben uitvoeren. Er zijn vijf verschillende acties. Met deze acties kan je bijvoorbeeld je viezigheid opruimen (om de aftrek aan het eind van het spel te beperken), maar je kan ook je pretpark uitbouwen met attracties en standjes (die het recht geven op bonus-acties). Het doel van dit alles is om geld te verdienen en dat kan op twee manieren. De eerste manier is door bezoekers naar je park te lokken. Dit is ook weer een actie op de dobbelsteen. Er zijn bezoekers in verschillende kleuren. Als je bezoekers gaat lokken dan pak je een bezoeker die je in een zakje waarin al zes andere bezoekers zitten gooit. Vervolgens trek je weer blind een bezoeker uit het zakje. En dan hoop je dat je een plek in een attractie in dezelfde kleur hebt, want dan gaat de bezoeker in de attractie zitten en stapt de rest van het spel niet meer uit. De andere manier is door opdrachtkaarten uit te voeren (je krijgt dan bijvoorbeeld geld voor het aantal rode attracties dat je hebt, het aantal blauwe bezoekers of het aantal schoonmaaksymbolen dat je deze beurt hebt gegooid).

Na zes ronden is het spel afgelopen en kan de balans worden opgemaakt. Van de inkomsten worden de schoonmaakkosten afgetrokken. De speler die dan het meeste geld heeft, wint het spel.

… en de waardering

Het idee en de vormgeving van Steam Park spraken me erg aan. Het is een spel met een hoge schattigheidsfactor. Het spel zit ook best degelijk in elkaar en speelt lekker vlot weg. Tegelijkertijd mist het iets. Iedereen is lekker voor zichzelf bezig en er zit weinig directe interactie in. Ja, je wil liever een lager beurt-fiche dan een later omdat je dan minder vieze fiches krijgt en eerder aan de beurt bent waardoor je meer te kiezen hebt omdat iedere attractie maar één keer in het spel zit. Maar omdat je viezigheid altijd alsnog op kan ruimen en er genoeg attracties zijn om meestal wel wat leuks te kunnen (alleen helemaal aan het eind van het spel kan dat anders zijn), heb je nauwelijks last van elkaar. Het spel is daardoor een beetje te soft voor mijn smaak. Tel daar de geluksfactor die dobbelstenen toch altijd met zich meebrengen op die heel storend kan uitpakken (de laatste speler mag, nadat de op één na laatste speler is gestopt met gooien, nog drie keer gooien en moet het dan met zijn worp doen). Al met al vind ik Steam Park een middelmatig familiespel dat uitblinkt op zijn looks, maar dat is (tot mijn spijt) niet genoeg om het spel meer te geven dan een drie pionnen. Helaas, in dit geval is er less than meets the eye.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *