Avé Caesar

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Wolfgang Riedesser
Uitgever: Ravensburger (1989)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Lang voor de Kolonisten van Catan of allerlei andere nieuwe gezelschapspellen zaten wij regelmatig om de tafel om een potje Ave Caesar te spelen. Een paardenrace in het oude Rome waarbij Caesar op de tribune zit en van je verwacht wordt minstens één rondje langs de keizerlijke passage te maken om hem de eer te bewijzen. Dit spel uit 1989 is echt een klassieker geworden die bijna niet tweedehands te krijgen was (of voor heel hoge prijzen). Ravensburger heeft nu eindelijk het spel opnieuw uitgebracht, in een nieuw jasje, maar met dezelfde regels.

Iedere speler is weer een wagenmenner van een paardenspan. Met bewegingskaarten kun je iedere beurt vooruit bewegen. Je hebt steeds drie kaarten in hand waaruit je kunt kiezen. Het voorste paardenspan wordt beperkt doordat niet de hoogste kaart gespeeld mag worden. Op zijn beurt kan de voorste bestuurder zijn wagen zo manoeuvreren dat anderen niet een voordelige bocht kunnen nemen of zelfs een beurt over moeten slaan als hun kaarten niet mee zitten. Er zitten namelijk behoorlijk wat vernauwingen en chicanes op het parkoers. Wie in drie ronden als eerste over de finish komt (en niet vergeten is in de eerste twee ronden langs Caesar te rijden en de groet: Ave Caesar te brengen) wint de race.

Het bord is tweezijdig zodat je twee verschillende parkoersen kunt rijden. Met te veel buitenbochten zal je de eindstreep niet halen. Denk daarom niet te makkelijk over een buitenbocht. Het is vaak gunstig om snel vooraan te komen, je blokkeert daarmee anderen en wordt zelf niet dwars gezeten. Bewaar zo veel mogelijk je lage kaarten voor als het nodig is. Als iemand voor je staat is één plaats soms het enige mogelijke, met hoge handkaarten zul je dan een beurt over moeten slaan.

… en de waardering

Het was begin jaren 90 een fantastisch spel, waarvan ik het erg jammer vond dat het niet meer in de winkels te krijgen was. Nu zijn we als spellengekken inmiddels verwend met veel meer leuke spellen. Ave Ceasar heeft daardoor wel iets van zijn bijzondere glans verloren nu ik het 15 jaar later weer speel, maar is nog steeds een leuk familiespel. Je kunt elkaar lekker pesten en de leeftijd van twaalf jaar lijkt mij wat overdreven, een achtjarige kan prima meedoen, zo ingewikkeld is het niet. Jammer is wel dat de speler die als laatste start bijna nooit meer wint, die heeft te veel tegenstanders voor zich om een weg door de drukte naar voren te banen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *