Azul

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers, vanaf 8 jaar
30-45 minuten
Auteur: Michael Kiesling
Uitgever: Plan B Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 54 Gemiddelde: 4.3]

Het spel…

Op de laatste editie van Spiel werden meer dan duizend nieuwe spellen gepresenteerd. Het is dan ook een enorme uitdaging voor uitgevers om op de beurs er voor te zorgen dat hun spellen opvallen in de massa zodat zo veel mogelijk spellenliefhebbers aan het eind van de beurs met hun spel naar huis gaan. Er zijn een paar factoren die daarbij helpen, namelijk de reputatie van de uitgever, de reputatie van de spelauteur en het uiterlijk van het spel. Azul is het tweede spel van de uitgever Plan B Games. Dit spel had zijn auteur (Michael Kiesling) en looks in ieder geval al mee en ook de uitgever (Plan B) heeft met Century: De Specerijenroute een goede eerste indruk gemaakt. De naam Azul kwam dan ook voor de beurs al op veel verlanglijstjes voor, waaronder op die van mij.

In Azul zijn de spelers tegelzetters die de muren van het koninklijk paleis in de Portugese stad Evora moeten gaan betegelen. De muren moeten voorzien worden van prachtige mozaïeken met vrolijke gekleurde Portugese tegels. De speler die de muur het mooist betegelt, wint het spel.

Iedere speler heeft een eigen spelersbordje voor zich liggen met daarop het patroon van de muur, een aantal rijtjes waar de tegels bewaard kunnen worden en een scorespoor. In het midden van de tafel liggen vervolgens een aantal grote, ronde, kartonnen fiches waarop iedere ronde vier prachtige kunststof tegels worden gelegd.

De spelers mogen om de beurt tegels van de voorraad pakken. In je beurt pak je alle tegels van dezelfde soort van één rondje en de rest van de tegels schuif je naar het midden. In plaats van tegels van een rondje te pakken mag je ook alle tegels van één soort uit het midden pakken (de speler die dit doet krijgt wel een strafpunt, maar is ook startspeler van de volgende ronde). Deze tegels leg je vervolgens op één van de rijtjes op je eigen bordje. Als je meer tegels pakt dan er in een rijtje passen, dan leg je de overtollige tegels onder aan je bordje. Deze tegels leveren aan het eind van de ronde strafpunten op. Als een rijtje nog niet vol is, dan mag je in een volgende beurt er gewoon weer tegels bij leggen (maar ze moeten wel van dezelfde kleur zijn).

Dit gaat net zo lang door totdat alle tegels uit het midden van de tafel zijn verdwenen. De spelers gaan dan om de beurt kijken welke rijtjes ze op hun bordjes hebben vol gemaakt. Van elk rijtje dat vol is, wordt de eerste tegel doorgeschoven naar het juiste plekje op de muur. De rest van de tegels uit dit rijtje gaan naar een aflegstapel. Rijtjes die niet vol zijn, blijven gewoon liggen voor de volgende ronde (die kan je dan af gaan maken).

Iedere keer dat je een tegel neerlegt op de muur scoor je punten. Een losse tegel levert 1 punt op, maar een tegel die onderdeel uitmaakt van een rijtje of kolommetje aaneengesloten tegels, levert net zo veel punten op als het rijtje of kolommetje lang is. En als een tegel zowel onderdeel uitmaakt van een kolom als van een rij, dan scoor je voor beide punten.

Het spel is afgelopen na de ronde waarin ten minste één speler een hele rij van zijn muurtje heeft volgebouwd. Vaak zal dit na 5 ronden het geval zijn, maar soms kan het spel iets langer duren. Aan het eind van het spel worden nog bonuspunten vergeven voor rijtjes en kolommen die helemaal af zijn of voor spelers die alle tegels van één kleur hebben weten te plaatsen in hun muur. Wie daarna de meeste punten heeft wint het spel.

…en de waardering

Met Azul heeft Plan B Games een regelrechte hit in handen. Het spel heeft de magische combinatie van een prachtige vormgeving, kwalitatief hoogwaardig speelmateriaal (met name de tegels), weinig regels, korte speelduur met een aangenaam snufje venijn om het af te maken. Het spel speelt lekker vlot weg en de spelers zijn de meeste tijd lekker bezig om hun eigen bordjes te vullen. Maar je moet daarbij wel op blijven letten wat de andere spelers doen! Je wilt namelijk voorkomen dat je je rijtjes niet af krijgt omdat de juiste tegels op zijn en je dus geen tegels mag doorschuiven naar het muurtje. En tegelijkertijd moet je ook nog zien te voorkomen dat je concurrenten je opzadelen met een enorme stapel tegels die je niet kwijt kan en die dus in je strafpuntenrijtje eindigen. Het spel is vriendelijk genoeg om een breed publiek aan te spreken, maar door het snufje venijn zal het ook bij verwende veelspelers goed in de smaak vallen.

4 reacties

  1. Inderdaad een toppertje dit.
    Het is lang geleden (zo niet nog nooit gebeurd) dat ik in de week na Spiel een nieuw spel meteen meerdere keren speelde.
    Met Azul is daar verandering in gekomen.
    Wat een heerlijk en mooi spel.

  2. Absoluut mee eens! Heel leuk spel met eenvoudige regels en toch de nodige tactische keuzes. Het spel ik ook nog eens prachtig vormgegeven en de bekende Duitse spelauteur Kiesling prijkt op de doos. Azul lijkt me dan ook een grote kanshebber om genomineerd te worden voor de Spiel des Jahres 2018!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *