2 spelers
30 minuten
Auteur: Tim Eisner
Uitgever: Kosmos (2021)
Het spel…
Het gaat niet goed met de oerwouden op onze planeet. Ze verdwijnen helaas nog steeds in rap tempo. En met het verdwijnen van de regenwouden, verdwijnen niet alleen de bomen en planten, maar ook heel veel diersoorten die hier woonden. Het Woud (uitgegeven onder de naam Canopy in het Engels en Baumkronen in het Duits) is een tweepersoonsspel waarin de spelers ontdekken hoe rijk het regenwoud is aan levensvormen en hoe lastig het is om het tot bloei te laten komen.
Het regenwoud dat je gaat bouwen bestaat uit kaarten. Er zijn grofweg vier soorten kaarten. Er zijn kaarten met boomstammen en boomtoppen er op waarmee je bomen gaat bouwen. Hoe hoger een boom wordt, hoe meer punten hij kan opleveren. Daarnaast zijn er kaarten met verschillende soorten planten er op. Hiervan moet je setjes sparen en afhankelijk van hoeveel je er hebt krijg je plus óf minpunten. De derde soort kaarten zijn kaarten met dieren er op. Deze leveren speciale acties of mogelijkheden op (en punten). De laatste soort kaarten zijn gevaarkaarten, zoals brand, ziekte of droogte. Afhankelijk van hoeveel van deze kaarten je hebt moeten jij of jullie beide kaarten afleggen.
Aan het begin van ieder van de drie rondes worden er drie startstapels met kaarten neergelegd. In de eerste stapel zit één kaart, in de tweede twee en in de derde drie. De startspeler bekijkt vervolgens de eerste stapel (met dus één kaart er in) en beslist of hij of zij deze wil hebben. Als de speler hem wil hebben, dan legt hij of zij de kaart voor zich neer en legt één nieuwe kaart neer. Als de speler hem niet wil hebben, dan legt hij of zij de kaart terug én legt hij of zij er (blind) één kaart van de trekstapel bij. Vervolgens bekijkt de speler de tweede stapel en als hij of zij die ook niet wil de derde stapel. Iedere keer kiest de speler of hij of zij de stapel wil hebben of niet. Als de speler ook de derde stapel niet wil, dan moet hij of zij de bovenste kaart van de trekstapel pakken en die houden. Als je eenmaal beslist hebt dat je een stapel niet wilt, dan kan je daar natuurlijk later niet meer op terug komen. En dan is de volgende speler aan de beurt.
Op deze manier speel je drie rondes waarin je telkens een stapel kaarten door werkt. Aan het eind van iedere ronde volgt een waardering waarbij bomen en planten punten opleveren en gevaarkaarten minpunten. Daarna worden alle kaarten behalve dieren-en bomenkaarten afgelegd. Aan het eind van het spel volgt nog een telling waarbij ook de dierenkaarten worden gewaardeerd. En wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.
…en de waardering
Het Woud is een erg goed tweepersoonsspel. Het is leuk om te bepalen welke stapel je pakt. Je wilt altijd het liefst de grootste stapel, maar misschien is die stapel wel zo groot omdat er vervelende kaarten in zitten. Maar door handig gebruik te maken van sommige kaarten kan je de schade met handig spel beperken waardoor een slechte stapel toch per saldo goed kan worden. En wat doe je met een redelijke stapel? Eigenlijk wil je die niet omdat je hoopt dat een volgende stapel beter is. Maar als je hem niet kiest, dan komt er een kaart bij en zou de stapel zo maar een hele goede stapel kunnen worden. Keuzes! Keuzes!
Hoe interessant bepaalde kaarten zijn kan bovendien nog verschillen voor de spelers. Zo is de eerste ziektekaart niet erg, maar is een tweede wel vervelend (dan moet je aan het eind van de ronde twee dierkaarten afleggen), maar is een derde weer een verbetering ten opzichte van twee ziektekaarten (dan breekt de ziekte uit en moeten beide spelers één dierkaart afleggen).