Sinterklaas en Kerst 2021: onze cadeautips

Geplaatst door

Het is nog even afwachten hoe we dit jaar Sinterklaas en Kerst gaan vieren. Hopelijk werkt de milde lockdown zodat we Sinterklaas en Kerst weer gezellig samen kunnen vieren. Maar hoe het ook gaat zijn, er zullen vast in veel families weer cadeaus worden uitgewisseld. In dit blog geven we een aantal tips voor wie een spel cadeau wil doen, maar door de bomen het bos niet meer ziet in het spellenschap. We beperken ons in dit lijstje tot de spellen die in het afgelopen jaar zijn uitgebracht (met een enkele uitzondering) en tot spellen die redelijk goed verkrijgbaar zijn in Nederland.

Als je nog meer inspiratie wilt, klik dan vooral ook eens op de tips in de menubalk (bovenin) of kijk nog eens naar de tips die we de afgelopen twee jaar gaven (zie hier voor 2020 en hier voor 2019).

Familiespellen

Het eerste dat in Cubirds opvalt zijn de kaarten met opvallende blokvormige vogeltjes. Ook met het speelplezier zit het wel goed. Cubirds is een lekker vlot verzamelspelletje dat ook met twee goed tot zijn recht komt.

El Dorado is een heerlijk racespel voor de donkere dagen. Met behulp van een goede uitrusting (je deck kaarten) baan je jezelf zo snel mogelijk een weg door jungle, woestijn en water om zo snel mogelijk bij El Dorado aan te komen.

Voor wie zich even wil wanen op een tropisch eiland is Juicy Fruit the game to get. In dit spel ben je een handelaar in tropische vruchten. Het spel speelt lekker snel weg en ziet er lekker vrolijk uit met alle grote houten vruchten.

De Magische markt van Cameloot is een heerlijk pestspel waarbij je samen met anderen setjes magische voorwerpen wilt verzamelen om punten te scoren. De truc is om bij het voltooien van een verzameling net een groter deel te krijgen dan de andere samenzweerders…

Voor wie gezellig samen een mysterie wil oplossen is MicroMacro Crime City een aanrader. In dit spel buig je je samen over een grote kaart op zoek naar de kleine aanwijzingen die je nodig hebt om kleine en grote misdaden op te lossen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet.

Spicy is misschien wel het mooiste kaartspel dat het afgelopen jaar is uitgekomen. In dit kaartspelletje probeer je zo snel mogelijk je hand leeg te spelen. Als je net even niet de juiste kaarten hebt, dan kan je altijd besluiten te bluffen, maar als je betrapt wordt dan betaal je daarvoor een prijs.

Voor wie in alle december drukte ook wat rust wil inbouwen, is Tranquility de juiste keus. In dit samenwerkspel leg je zonder met elkaar te mogen communiceren kaarten op de juiste manier neer. Het uitdagende is dat je ook kaarten af moet leggen, maar dat je daarbij natuurlijk niet de kaarten wil afleggen die je nog nodig gaat hebben.

Spellen voor gevorderden

Calico is een heerlijk puzzelspelletje waar je in alle rust een prachtige quilt maakt waar katten graag een dutje op doen. Je probeert de beschikbare stukjes stof zo te schikken dat ze samen een mooi geheel vormen.

Liefhebbers van slagenspellen kunnen hun hart ophalen met De Crew Missie Diepzee. Je speelt dit keer niet tegen elkaar maar met elkaar om steeds lastiger opdrachten te vervullen.  Bij dit spel blijft het nooit bij één potje.

De Dwergen van Nidavellir is een ontzettend leuk biedspel. In dit spel probeer je de beste kaarten te verzamelen door je biedstenen slim in te zetten.

Voor wie één potje nooit genoeg is, is My City een interessante optie. Dit is namelijk een Legacy-spel waarbij je een campagne van 24 potjes speelt (dit hoeft niet in één keer) waarbij het spel telkens een beetje verandert doordat je het spel fysiek aanpast (o.a. door stickers te plakken). Als je het spel uit hebt, heb je je eigen versie gecreëerd dat je nog zo vaak kan spelen als je wilt.

Paranormale Detectives is Mysterium met andere middelen. Een speler is de geest van het slachtoffer en moet met verschillende soorten aanwijzingen ervoor zorgen dat de anderen de ware toedracht van de moord achterhalen. Dwarsdenken is een vereiste.

Wie eens de lachende derde wil zijn op de woningmarkt, moet Sneaky Bastard eens proberen. In dit vlotte kaartspelletje ben je een huisjesmelker die op huizenveilingen zijn of haar slag probeert te slaan. Maar je kan ook een slim dubbelspel spelen door niet op het huis te bieden, maar op de inzet van de andere spelers.

Spellen voor experts

Ben je op zoek naar een echt stevig spel waarin je een slimme strategie moet opbouwen, dan is Brass: Birmingham iets voor jou. Een stevige zit, maar oh zo bevredigend als je plannen goed uitpakken. En je krijgt ook nog een lesje economische geschiedenis.

Paleo laat je avonturen beleven in de oertijd. Verschillende modules vertellen verschillende verhalen en nooit is een goede afloop gegarandeerd. Zelfs als je een module goed lijkt te kennen stuurt het lot allerlei ellende en verrassingen op je af.

De Ruïnes van Arnak is de spellenhit van dit jaar die elke spellenliefhebber gespeeld wil hebben. In dit spel ontdek je als een echte Indiana Jones een mysterieus eiland vol schatten en hun monsterlijke bewakers. Het spel ziet er prachtig uit en speelt iedere keer anders waardoor je er iedere keer een lekkere mentale uitdaging aan hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *