Paranormale Detectives

Geplaatst door

2-6 spelers
45 minuten
Auteurs: Szymon Maliński, Adrian Orzechowski en Marcin Łączyński
Uitgever: 999 Games (2020)

Het spel…

Tarotkaarten en een ouijabord in een spel? Sommige spelers zullen nu extra geïnteresseerd zijn, anderen krijgen misschien de neiging te stoppen met lezen. Maar in één ding hebben ze gelijk: het spookt in Paranormale Detectives.

Dit is een partyspel waarin de spelers de toedracht van een tragisch sterfgeval onderzoeken. Een van de spelers is de geest van de overlevende en moet de anderen hints geven, opdat zij de zaak kunnen oplossen. Als dit bekend klinkt, kan dat kloppen: het spelidee van Mysterium is precies hetzelfde.

Daar houdt de overeenkomst wel zo’n beetje op. In Mysterium geeft de geest alleen hints door middel van kaarten met surrealistische en dromerige kaarten, hier worden de standaardmethoden van paranormaal begaafden gebruikt: behalve het ouijabord en tarotkaarten kunnen ze op verschillende manieren contact leggen met de geest van de overlevende. Om beurten stellen ze een open vraag en spelen daarbij een kaart, die voorschrijft op welke manier de geest moet antwoorden. Het spreekt voor zich dat de geest op geen enkele manier duidelijke woorden kan doorgeven.

Uiteindelijk zijn de spelers op zoek naar het wie, waarom, waar, hoe en waarmee. Als je denkt te weten hoe het zit, mag je nadat je een antwoord van de geest hebt gekregen je oplossing hardop zeggen. Kloppen alle vijf de onderdelen, dan win je het spel. Zo niet (en dat is meestal zo), dan laat de geest jou (en alleen jou) weten hoeveel antwoorden goed waren, maar niet welke.

wat probeert geest Vera hier te vertellen?

Iedere speler mag twee keer raden. Als niemand na twee pogingen de situatie heeft ontrafeld, wint de speler die de meeste goede antwoorden gaf. De geest kan ook winnen, maar alleen als het raadsel volledig is opgelost.

…en de waardering

Spelers met een hang naar dan wel afkeer van het occulte kunnen zich voorbereiden op teleurstelling respectievelijk opluchting: van bovennatuurlijke zaken is in Paranormale Detectives even weinig sprake als in Mysterium.

Paranormale Detectives is vooral een spel voor mensen die het plaatje raden van Mysterium maar zo-zo vinden, of nodeloos beperkt. Hier hebben zowel de geest als de spelers wat meer creativiteit nodig voor het geven en interpreteren van de antwoorden. Dat maakt het spel niet voor iedereen geschikt. Als de spelers niet op dezelfde golflengte zitten kan dit best frustrerend zijn. Dat ligt niet direct aan de scenario’s. De paar die ik gespeeld hebben waren geen van alle vergezocht. Over de scenario’s gesproken: het spel zelf heeft er 24, maar je kunt meer downloaden. Tegelijk betekent het wel dat je een scenario alleen kunt spelen als niemand het nog kent. Beide factoren zorgen er voor dat je Paranormale Detectives maar beperkt kunt spelen, wat ik toch wel een nadeel vind. Het beste doe je dat met een vaste groep van bij voorkeur vier of vijf gelijkgestemden, als ware het een legacyspel. Met anderen kun je gewoon Mysterium blijven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *