Honey Moon

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 7 jaar)
5 minuten
Auteur: Moritz Dressler
Uitgever: NSV (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Honeymoon is, net als Hamstern, een spel uit de serie kleine reisspelletjes van NSV die ik op Spiel-digital op het spoor kwam. In dit spel gaan we ontdekken waar de maan van gemaakt is.

In het zakje van Honey Moon zit, naast de (Duitse) spelregels, een klein schattig blokje met dubbelbedrukte blaadjes, een houten dobbelsteen en een potloodje (al is het fijner als je even wat extra schrijfgerei pakt zodat alle spelers hun eigen pen of potlood hebben). Op de verpakking staat nog een QR-code die je naar de website van de uitgever brengt, waar je de spelregels in het Engels kan downloaden.

Op de blaadjes staat de maan afgebeeld. De maan ziet er een beetje uit als een maria-kaakje. Op de maan is een raster afgebeeld en in sommige vakjes staan lekkere snoepjes (toverballen, dropjes, marshmellows, chocola en honingraatjes) en vieze zure augurken. De spelers gaan vanzelfsprekend aan de slag om zo veel mogelijk lekkere snoepjes te verzamelen, terwijl ze vieze augurken proberen te ontwijken.

Iedere beurt wordt er met een dobbelsteen gegooid en moeten de spelers net zo veel vakjes in een rechte lijn afkruisen (“een tunnel graven”) als het gegooide getal. De eerste keer moet je aan de rand van het bord beginnen en de volgende keer mag je óf op een andere plek aan de rand beginnen of een eerder getekende tunnel verlengen of er een rechte aftakking op maken. Aan ervaren spelers wordt aangeraden om altijd verplicht verder verder te moeten werken vanuit bestaande tunnels (en dus niet opnieuw aan de rand te beginnen). Op sommige vakjes liggen ondoordringbare brokken maansteen waar je niet door heen kan graven.

Iedere keer dat je een snoepje vindt, moet je deze afkruisen in het veld aan de rechterkant van het blaadje. Hoe meer snoepjes je van een soort vindt, hoe meer punten ze opleveren. Zodra een speler een complete set snoepjes heeft, begint de eindfase van het spel. Iedere keer dat er dan een vier of hoger gegooid wordt, wordt er een vakje afgekruist op het tijdspoor. Als het derde vakje daar wordt afgekruist, is het spel afgelopen.

De spelers scoren vervolgens punten voor hun verzamelde snoepjes en complete sets aan snoepjes. Ze krijgen strafpunten voor de augurken die ze verzameld hebben. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Ik vind dit misschien wel het leukste spelletje van deze serie kleine roll & write spelletjes. De regels zijn super simpel, maar toch moet je interessante keuzes maken. Ga je bijvoorbeeld proberen om zo veel mogelijk van een bepaalde soort snoep verzamelen (dat levert heel veel punten op) of probeer je complete sets te verzamelen voor de bonuspunten die dat oplevert. Eigenlijk wil je elke ronde scoren maar misschien moet je soms even een strategisch geplaatste gang plaatsen van waaruit je vervolgens de interessantste plekjes kan bereiken. Verder moet je beslissen wanneer (als niemand anders het niet gedaan heeft) je je eerste set afmaakt omdat je daarmee het eindspel in gang zet.

Ik vind het verrassend hoeveel speelplezier er zit in dit kleine spelletje dat maar vijf minuten duurt. Dit is dus echt een perfect spellensnackje om in je binnenzak te stoppen zodat je je nooit meer hoeft te vervelen als je ergens een paar minuten moet wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *