Hamstern

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 7 jaar)
5 minuten
Auteur: Moritz Dressler
Uitgever: NSV (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Tijdens Spiel-digital heb ik op de website van Spiel het nieuwe spelaanbod van een aantal uitgevers bekeken. Bij NSV (bekend van Qwixx en Qwinto) zag ik dat ze een nieuwe serie van spellen introduceerden, namelijk korte roll & write spelletjes die in een handzaam papieren zakje zitten en die maar een paar euro kosten. Ik houd erg van roll & write spellen en mijn interesse was dus meteen gewekt. Bij mijn “geen-Spiel-online-shopping-therapy-sessie” heb ik deze spelletjes dan ook onmiddellijk in mijn warenmandje gestopt.

In het zakje van Hamstern zit, naast de (Duitse) spelregels, een klein schattig blokje met dubbelbedrukte blaadjes, een houten dobbelsteen en een potloodje (al is het fijner als je even wat extra schrijfgerei pakt zodat alle spelers hun eigen pen of potlood hebben). Op de verpakking staat nog een QR-code die je naar de website van de uitgever brengt, waar je de spelregels in het Engels kan downloaden.

Op de blaadjes zie je het gangenstelsel van een hamster. Aan het begin van het spel zeten alle spelers een kruisje in het donkergekleurde holletje. Dit is je startpositie. De spelers gooien vervolgens de dobbelsteen en kruisen net zo veel vakjes af als de waarde van de dobbelsteen. Je moet deze vakjes aaneengesloten tekenen in één hol. Je mag pas starten in een nieuw holletje als je aan de andere kant van de gang die de twee holen verbindt het vakje dat daar staat hebt afgekruist.

Je scoort punten door vakjes met eikeltjes en paddenstoelen af te kruisen en door alle vakjes in een hol af te kruisen.

Het eindspel begint zodra een speler in vier holletjes vakjes heeft aangekruist. Vanaf dat moment moet iedere keer dat een vier of hoger gegooid wordt een vakje op een tijdspoor aangekruist worden. Zodra daar het derde vakje gevuld is, is het spel afgelopen.

…en de waardering

Ik vind dat er verrassend veel spel zit in de vijf minuten die het spel duurt. Je staat tijdens het spel voor de keus of je snel probeert paddenstoelen en eikeltjes af te kruisen of dat je probeert hele vakken te vullen. Hele vakken leveren lekker veel punten op, maar als er ook maar één vakje niet afgekruist is, dan leveren ze niets op. Paddenstoelen en eikeltjes leveren altijd wat op (en eikeltjes leveren zelfs steeds meer punten op als je er meer van vindt, maar die liggen dan wel weer in vervelende uithoeken verstopt).  Het spel is altijd sneller voorbij dan je wilt en daardoor wil je juist meteen nog een potje spelen.

Hamstern is een leuk spellensnackje in een handzaam formaat en tegen een prijsje waar je je geen buil aan kan vullen. Het is ook een ideaal reisspelletje, het weegt immers niets en je kan het nog op het kleinste terrastafeltje spelen. Super handig als je een paar hongerige kinderen nog een paar minuten moet bezig houden voor het eten komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *