Qwinto

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Uwe Rapp en Bernhard Lach
Uitgever: White Goblin Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Qwinto is de opvolger van het succesvolle dobbelspel Qwixx. De overeenkomsten tussen deze twee spellen zijn groot: in beide staan dobbelen en cijferreeksen centraal. De grote vraag is natuurlijk: is het spelplezier van Qwinto ook net zo groot als dat van grote broer Qwixx.

In Qwinto werken de spelers aan drie oplopende cijferreeksen. Iedere speler heeft een velletje van een notitieblokje voor zich liggen met daarop een oranje, gele en paarse rij die tijdens het spelen met cijfers gevuld gaan worden.

In een spelersbeurt gooit de actieve speler met zo veel dobbelstenen als hij wil. Vervolgens telt hij de gegooide getallen bij elkaar op. Als de actieve speler niet blij is met de uitkomst, mag hij één keer overgooien, maar daarna moet je het doen met de worp. Het gegooide getal mag vervolgens ergens in één van de reeksen worden geplaatst. Daarbij moet je wel op de kleuren van de gebruikte dobbelstenen letten, want je mag alleen in rijtjes het getal zetten waarvan de dobbelsteen is meegegooid. Als je dus met de gele en paarse dobbelsteen een 3 en een 4 gooit, dan mag een zeven ergens in het gele of paarse rijtje worden gezet. De rijtjes moeten bovendien netjes oplopend zijn en elk getal mag maar één keer voorkomen in een rij. Verder moet je er nog op letten dat in een kolommetje elk getal ook maar één keer voor mag komen.

De actieve speler moet het getal gebruiken en als dat niet kan, dan moet hij het vakje mislukte worp aankruisen (dit levert aan het eind van het spel minpunten op). De andere spelers mogen het getal gebruiken, maar dat hoeft niet.

Het spel is afgelopen zodra bij één speler twee rijen helemaal zijn ingevuld of als één speler zijn vierde mislukte worp heeft moeten erkennen. Vervolgens wordt bepaald wie de meeste punten heeft. Voor rijtjes die helemaal netjes zijn ingevuld krijg je het hoogste getal aan punten, voor rijtjes die niet geheel zijn ingevuld krijg je net zo veel punten als je getallen hebt ingevuld. Vervolgens zijn er punten te vergeven voor de kolommetjes waar alle drie de getallen zijn ingevuld en waar een honingraadvormig vakje in staat. Als je de drie getallen in zo’n kolom hebt ingevuld krijg je ook nog eens de waarde van het honingraadvormige vakje. Tenslotte wordt er per mislukte worp nog vijf punten afgetrokken. Wie dan de meeste punten heeft wint!

…en de waardering

Qwinto is zeker net zo leuk als Qwixx, misschien nog wel leuker. Het is een uitdaging om tegelijkertijd de rijtjes en kolommen helemaal vol te krijgen, het rechter getal zo hoog mogelijk te laten zijn en de honingraadvormige vakjes ook nog te voorzien van hoge waardes. In het begin is elk getal goed, maar al snel moet je getallen tussen twee andere zien te gooien. En dan is het de vraag met welke combinatie van dobbelstenen je dat het beste kan doen! Het spel speelt lekker vlot door en doordat iedereen het gegooide getal mag invullen, is iedereen continue bij het spel betrokken. Het spel werkt bovendien goed met zowel weinig als met veel spelers. Liefhebbers van dobbelspellen in het algemeen en Qwixx in het bijzonder, kunnen zich aan dit leuke tussendoortje geen buil vallen. Als ik White Goblin Games, was zou ik niet te lang wachten met het verkopen van extra scoreblokken, want dit spel is zo leuk dat het blokje wat in het doosje zit snel gevuld zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *