Maandoverzicht oktober (Dagmar)

Geplaatst door

Dat oktober een goede spellenmaand is geworden, zal niet als een verrassing komen. In oktober ben ik twee heerlijke dagen naar Spiel geweest, ben ik naar Spellenpret geweest, heb ik een spellenavond op kantoor georganiseerd en heb ik tussendoor nog met een aantal spellenvrienden afgesproken voor een middagje/avondje spellen doen. Ik heb deze maand dan ook 16 nieuwe spellen voor het eerst geprobeerd (bijna allemaal verse Spiel-oogst).

Mijn meest gespeelde spel was wederom Splendor. Deze maand heb ik dit spel aan mijn beste vriendin geleerd en het was weer een instant hit. We speelden het meteen vier keer achter elkaar en het staat nu op haar verlanglijstje voor Sinterklaas.

Voor mijn eerste indrukken van de spellen die ik Spiel speelde, verwijs ik graag naar mijn blogjes: hier, hier en hier! En voor Qwinto naar mijn recensie: hier!

Verder speelde ik deze spellen voor het eerst:

Hearts of Atrraction: Gimmick of spel, that’s the question. In dit spel liggen hartvormige magneten op tafel. Als je aan de beurt bent pak je één magneet en die schuif je over de tafel in de hoop dat er zo veel mogelijk andere magneten aan vast klikken. Als je te hard schuift en magneten van tafel vallen, dan mogen die door de andere spelers met hun magneten gevangen worden. Als alle hartjes gevangen zijn, wint de speler met de meeste harten. Een spelletje duurt maar een paar minuten (vol hilariteit) en heeft een hoge nog een keer factor. Ik heb me hier prima mee vermaakt en zou het best nog eens willen doen.

Isle of Skye: één van mijn Spiel-aankopen. Dit spel heeft het goed gedaan op Spiel (het haalde zelfs de Fair Play lijst). Ik heb het spel inmiddels drie keer gedaan en het is een heel leuk spelletje dat spelmechanismes op een interessante manier mixt. Het is tegelijkertijd een legspelletje, een biedspelletje en dat met iedere keer andere scoremanieren. Het spel duurt maar zeven rondes en is daardoor vliegt het voorbij. Voor een spel dat zo kort is, zit het bomvol interessante keuzes. Het speelt prima met twee, maar met komt beter tot zijn recht met meer spelers. Op dit spel ben ik voorlopig nog niet uitgekeken.

Royal Goods: het nieuws dat dit kleine kaartspelletje leuk was, ging als een lopend vuurtje rond op Spiel. Het was dan ook in no time uitverkocht. Het is een spelletje waarin weer eens goederen moeten worden geproduceerd, maar wel met een leuke twist. In het midden van de tafel worden een aantal kaarten met grondstoffen opengedraaid die iedereen mag gebruiken. Vervolgens moet je beslissen met welk van je fabrieken je wilt produceren. Vervolgens worden er nog een aantal kaarten opengedraaid. Met een beetje geluk liggen alle grondstoffen er die je nodig hebt, zo niet dan moet je ze uit je hand aanvullen. Je moet dus een beetje gokken, een beetje plannen en een beetje geluk hebben. Een spel dat zo positief ontvangen wordt, wordt vast binnenkort wel opgepikt door een Nederlandse uitgever. Als het snel gebeurt, dan is dit een perfect schoencadeautje voor een spellengek!

Between two Cities: dit is het spel met de leukste pionnen dat ik deze maand heb gezien. In het spel zitten namelijk pionnen in de vorm van gebouwen. Ik was het Colosseum in mijn potje, maar had ook de Eiffeltoren of een Pagode kunnen zijn. De spelers bouwen tussen de verschillende gebouwen steden. Iedere ronde krijg je een aantal tegels en die mag je verdelen over de twee steden die aan je grenzen. Vervolgens worden de steden op verschillende manieren gewaardeerd. Je bouwt dus samen met de buren aan dezelfde stad. Met zijn drieën wint de speler die niet aan de goedkoopste stad ligt. Ik vond dit een grappig spel om een keer gedaan te hebben. Met zijn tweeën zal het niet werken, dus ik zal het niet aanschaffen, maar ik wil het met alle plezier nog eens proberen.

The Builders of Antiquity: spellen over het oude Egypte trekken altijd mijn aandacht omdat ik Niek met dat thema altijd goed kan paaien. Op dit kleine blikje staat de Sphinx prominent op de voorkant, maar omdat ik de tekeningen lelijk vond, heb ik dit spel verder genegeerd. En dat had ik misschien niet moeten doen want ook dit is weer een leuk, klein, vlot kaartspelletje. Je huurt bouwlieden in met verschillende vaardigheden. Die kan je vervolgens aan gebouwen laten werken. Je moet dus een beetje opletten dat je bouwplannen aansluiten bij de capaciteiten van je werkvolk. Je kan ze eventueel nog op cursus sturen, maar dat is wel prijzig!

Ciúb: vorig jaar hadden Peter Hein, Anton en Coen dit spel al op Spiel gedaan. Ik had tegen die tijd vierkante oogjes en heb dus alleen gekeken en ik snapte er niets van. Dit jaar kocht Coen het spel en hebben we het ’s avonds gespeeld. Er wordt een hoop in gedobbeld in de hoop bepaalde combinaties te gooien om daarmee kaarten te kopen. Ik vond het best een aardig spelletje, maar te lelijk om het zelf te willen hebben.

Discoveries: in dit spel wordt ook heel wat af gedobbeld, dit keer om landen, dieren en planten te ontdekken en daar vervolgens over te schrijven in je dagboek. Het was nog even puzzelen met de regels hoe alles nou precies werkte, maar al gaandeweg het potje begonnen de stukjes op hun plek te vallen en speelde het spel steeds vlotter door en werd het daardoor steeds leuker. Ik vind het lastig om hier een eerste oordeel over te vellen, maar ik vond het zeker leuk genoeg om het nog eens te willen proberen.

Toen ik thuis probeerde mijn spellen weer in de kast te stoppen, had ik een beetje een probleem: het paste niet meer. En dus vond ik dat ik in actie moest komen, want ik heb niets te klagen als het om kastruimte voor mijn spellen gaat (vijf stellingkasten). Ik besloot daarom op BoardGameGeek de spellen waar ik best afscheid van zou willen nemen aan te vinken. Dit lijstje heb ik eerst in mijn directe omgeving verspreid en op die manier heb ik al wat spellen weten te verkopen. Daarna heb ik het lijstje op het forum van Bordspelmania gezet en ook dat is niet zonder resultaat gebleven. Ik vind het allemaal best lastig (wat moet je vragen, hoe regel je de overdracht, wat doe je als meerdere mensen interesse tonen in hetzelfde spel), maar ben tevreden over het resultaat tot nu toe (de spellen passen weer in de kast en ik ben nog geen creeps tegen gekomen maar wel veel vriendelijke mensen).

Desalniettemin heb ik ook flink wat spellen nog niet verkocht en is wat reserve-ruimte in mijn spellenkasten best fijn. Mocht je interesse hebben, kijk dan eens hier, en stuur me een mailtje als je ergens interesse in hebt. Ik heb Nederlandse, Engelse en Duitse edities, maar houd op BGG niet bij welke editie ik heb, maar vraag het me gerust. Verder wil ik sommige spellen alleen in combinatie met elkaar verkopen (bijvoorbeeld de uitbreidingen van Mémoir ’44, BatteLore en Thunderstone).

2 reacties

  1. Een andere tip: in Hilversum zit een spellenwinkel Vendetta die tweedehands spellen opkoopt:

    http://www.vendettaspellencentrum.nl/

    Ze doen aan contant, maar ook aan store krediet (krijg je iets meer..) Ik heb mijn collectie gehalveerd mbv deze spellenwinkel! Je krijgt niet de hoofdprijs, maar toch leuke bedragen en je helpt een local gamestore met zijn bestaan in interessante titels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *