Kuh Vadis

Geplaatst door

2 spelers, vanaf 6 jaar
15 minuten
Auteur: Reinhard Staupe
Uitgever: Nürnberger Spielkarten Verlag (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

De laatste tijd zijn er een aantal spellen uitgekomen waarbij je op een papiertje een route moet tekenen, denk aan Träxx en DoodleCity. Dit zijn leuke, korte spellen tussendoortjes. Kuh Vadis is een spel in dezelfde traditie, maar dan met een vleugje Yathzee erbij.

In Kuh Vadis moeten de spelers drie punten op een vierkant veld met elkaar verbinden. De ene speler probeert de kruizen met elkaar te verbinden terwijl de andere speler tegelijkertijd probeert de cirkels met elkaar te verbinden. Wie als eerste zijn cirkels/kruizen heeft verbonden, wint het spel.

De spelers gooien omstebeurt met vijf dobbelstenen. Je mag van deze dobbelstenen zo veel apart leggen als je wilt en dan nog een keer gooien. En daarna mag je wederom dobbelstenen laten liggen of toch opnieuw gooien. Na drie keer gooien moet je het doen met wat je hebt. Vervolgens mag je op het blok één vakje weg gaan strepen. Als je een koe wilt wegstrepen dan moet je minimaal twee koeien gegooid hebben, voor een getal moet je minimaal drie keer dat getal hebben liggen.

Als het je gelukt is om zelfs vier dezelfde getallen of koeien gegooid te hebben, dan mag je zelfs meteen nog een keer. Je bent dan wel verplicht om een vakje weg te strepen dat grenst aan het vakje dat je net daarvoor had weggestreept. En als je ook in deze beurt weer vier dezelfde getallen of koeien had gegooid ben je meteen nog een keer aan de beurt (maar met dezelfde beperking).

… en de waardering

Kuh Vadis is een heel licht en luchtig spelletje voor twee personen. Ik vind het zelfs iets te licht. In de praktijk komt het er op neer dat je gooit, kijkt welk getal (of de koe) je het vaakst hebt gegooid, daar gooi je mee verder en vervolgens kruis je dat getal (of de koe) weg. Je kan met bijna elke worp wel iets wat je vooruit helpt. En dan komt het neer op geluk: wie krijgt de meeste extra beurten of wie gooit als laatste net dat ene getal dat de boel met elkaar verbindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *