Träxx

Geplaatst door

1-4 spelers, vanaf 8 jaar
15 minuten
Auteur: Steffen Benndorf en Reinhard Staupe
Uitgever: White Goblin Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Op de grens van puzzels en spellen vinden we, bij gebrek aan een beter woord, puzzelspellen. Spelletjes waarbij iedereen simultaan min of meer hetzelfde puzzeltje op zit te lossen. De crux zit in het ‘min of meer’, want met iedere keuze die je maakt komt jouw puzzel er weer iets anders uit te zien dan die van andere spelers. Denk aan spellen als Take it Easy, Cities en Finito. Träxx is een nieuw familielid in dit genre.

Het spelidee doet erg denken aan de PC-klassieker ‘Mamba’ uit de jaren 80 en 90, dat later ook als ‘Snake’ op mobiele telefoons verscheen. Spelers trekken een lijntje over hun bord en proberen daarbij zo efficiënt mogelijk punten op te rapen, zonder dat de lijn zichzelf ooit mag splitsen of kruisen.

Iedere speler krijgt een bordje met daarop enkele tientallen gekleurde zeshoekjes. Je speelt het spel in vijftien rondes, waarin je telkens een kaart omdraait met daarop vier of vijf zeshoeken. Iedere speler mag nu zijn lijn aan één kant doortrekken over vakjes die de kaart aangeeft. Vaak kun je ze niet allemaal gebruiken en het kan zelfs voorkomen dat je geen enkel vakje kunt of wilt gebruiken.

Op sommige vakjes staat een cijfer. De speler die als eerste dat vakje aandoet, krijgt de volle waarde van dit getal als punten. Spelers die dit cijfer later bereiken krijgen slechts de helft. Het spel eindigt nadat de laatste kaart is omgedraaid. Je telt je gescoorde punten bij elkaar op en trekt daar een punt van af voor ieder vakje dat je niet wist te bereiken. De hoogste score wint.

…en de waardering

Träxx is een bijzonder eenvoudig spelletje dat lekker wegspeelt. Als puzzelspel heeft het een haast meditatieve werking; niet voor niets kun je ook solo spelen. De leukste uitdaging zit er in om je lijn zo efficiënt over het bord te trekken en daarbij zo weinig mogelijk vakjes over te slaan. Dat lukt natuurlijk niet altijd en dan voel je je als het stripfiguur dat zichzelf in een hoek van de kamer heeft klemgeschilderd.

Het heeft allemaal niet zoveel om het lijf, maar dat is in dit genre juist een aanbeveling. Je kunt dit werkelijk met iedereen spelen op elke denkbare locatie. Träxx lijkt me daarmee het ideale spel voor op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *