Die holde Isolde

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 10 jaar)
30-45 minuten
Auteur: Nicolas Poncin
Uitgever: Schmidt Spiele (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Ach, waar is toch de ware mannelijkheid gebleven? Ver vervlogen is de tijd dat een echte man dapper was en vaardig in de strijd, maar ook oog had voor de armen en over veel kennis en wijsheid beschikte. Tegenwoordig stuk voor stuk verdachte eigenschappen, maar niet voor de schone prinses Isolde, die op zoek is naar een geschikte huwelijkskandidaat.

Die holde Isolde is een doorgeefspel, waarbij de spelers in zes rondes kaarten doorgeven en deze spelen. Met het spelen van de kaarten zet je je schijfje vooruit op het spoor van een van de zeven borden. Daar laat je zien dat jouw ridder over al die mannelijke eigenschappen beschikt, maar ook nog eens een charmeur is tegenover de prinses zelf én bij haar vader, de koning, een wit voetje haalt.

Voor charme, vechtkunst en kennis word je iedere ronde beloond, of bestraft als je het te weinig hebt. Het oordeel van de koning wordt twee keer gegeven en aan het einde van het spel zijn er nog veel punten te verdienen in de strijd tegen de draak en beoordeelt de prinses of je wel genoeg aalmoezen hebt gegeven.

Wie na de laatste ronde de meeste punten heeft verdiend is de legendarische Prins op het Witte Paard en mag zich verheugen op een huwelijksfeest om nooit te vergeten.

…en de waardering

wie steelt het hart van de prinses?

Die holde Isolde is een voorbeeldig kaartspel voor voorbeeldige ridders. De regels zijn eenvoudig en het spelen van de kaarten is geen complexe puzzel. Niet het gedoe van grondstoffen bijhouden en hoe bepaalde kaarten in combinatie punten opleveren, zoals in 7 Wonders of It’s a Wonderful World.

Gelukkig is het ook weer niet te simpel. Je moet echt keuzes maken op welke borden je je gaat richten. Beter een paar goed doen en daar flink scoren, dan overal een beetje en bijna geen punten halen. Uitgekeken zul je niet snel raken, want het spel heeft al enkele extra borden voor variatie. Zelf heb ik die na ruim tien potjes overigens nog niet nodig gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *