The Queens Gambit

Geplaatst door

The Queens Gambit scoort op dit moment hoge ogen op Netflix én in de spellenwinkel. Deze serie gaat over een roodharig weesje met slecht kapsel dat ondergebracht wordt in een weeshuis in de late jaren ‘50. Ze leert daar schaken en blijkt talent voor dit spel te hebben. In de serie zie je hoe ze zich in rap tempo opwerkt in de schaakwereld. Het suffe kapsel raakt ze al snel kwijt en ons weesje verandert voor onze ogen van lelijk eendje in een mooie zwaan. Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, behalve met haar tegenstanders op het schaakbord worstelt ze ook heel wat af met haar eigen demonen.

Toen ik op mijn basisschool zat was er een vader die aanbood ons schaakles te geven. Mijn moeder gaf mij op en kocht het lesboek dat we zouden gaan gebruiken. Volgens mij hebben we één les gehad en is het project daarna een stille dood gestorven (ik weet niet meer waarom). Verder dan dat ben ik nooit gekomen met schaken.

Ik heb desondanks met heel veel plezier naar deze serie gekeken. Het is een fijn feel good verhaal met genoeg rauwe randjes om het niet te zoetsappig te maken. Het is heerlijk om naar alle prachtige jaren ’50 en ’60 decors en kleding te kijken. De hoofdrolspeelster beweegt zich uitermate elegant en dan vooral als ze met een prachtig gemanicuurde hand met een doelgerichte beweging een schaakstuk verplaatst. Ik had nooit gedacht dat iemand die schaak speelt er zo sexy uit zou kunnen zien.

Het succes van deze serie zorgt er voor dat schaakspellen op dit moment de winkels uitvliegen. En dat verbaasd me eerlijk gezegd toch een beetje. In de serie wordt namelijk ook uitgebreid in beeld gebracht dat schaken niet zo maar een spelletje is. Als je een beetje aardig wilt leren schaken, dan moet je dikke boeken doorworstelen en eindeloos strategieën en series van zetten uit je hoofd leren. Ik houd erg van spellen, maar de hoeveelheid toewijding die schaken vraagt, zie ik mezelf niet opbrengen.

Ik hoop vanzelfsprekend dat alle mensen die nu vol goede voornemens een schaakset hebben gekocht, het spel jarenlang met veel plezier zullen gaan spelen. Het zou mij echter niet verbazen als een groot deel van deze sets over een paar maanden achterin een kast zijn beland (of op marktplaats/de rommelmarkt). Maar een groot deel is niet alle en dus mag de schaakwereld zich vast verheugen op een toeloop van nieuwe leden. En wie weet blijkt daar wel net zo’n talent tussen te zitten als de hoofpersoon uit The Queens Gambit. Dan zou de cirkel mooi rond zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *