Geen Spiel dit jaar, wel nieuwe spellen

Geplaatst door

Het belang van Spiel voor de spellenwereld valt niet te overschatten. Maar dit jaar gaat de beurs helaas (maar volkomen terecht) niet op de normale manier door (er is wel een online evenement). Normaal is Spiel in het najaar het focuspunt voor de hele spellenwereld. Op geen enkel moment in het jaar komen er zo veel nieuwe spellen uit die vervolgens allemaal hopen te gaan scoren in de decembermaand met al zijn feestdagen waarop cadeaus worden uitgewisseld. De feestdagen zijn gelukkig niet afgeschaft en dus komen er in het najaar nog steeds flink wat nieuwe releases uit. Op BGG zijn ze netjes op een rijtje gezet. Het valt wel op dat het er flink minder zijn dan in een normaal jaar. Op dit moment staan er namelijk slechts 440 titels op deze lijst (ik schat dat dat zonder Corona zo maar twee of misschien zelfs wel drie keer zo veel had kunnen zijn). In dit blogje zet ik de spellen waar ik het meest benieuwd naar ben voor je op een rijtje (en ik heb me daarbij niet beperkt tot de  lijst op BGG, maar ook even gekeken wat de Nederlandse uitgevers al hebben aangekondigd voor het najaar).

Het kaartspelletje Artisjokken is een snelle deckbuilder. Je begint je deck met waardeloze artisjokken en je wint als je een hand weet te trekken zonder artisjokken. Je doet dit door de juiste nieuwe kaarten aan je deck toe te voegen waarmee je speciale acties kan uitvoeren om die vervelende artisjokken kwijt te raken. Het spel ziet er erg leuk uit en voor de prijs van een kaartspelletje kan je nog eens een gokje wagen.

Een van de leuke dingen van Spiel is dat je spellen kan
proberen uit alle hoeken van de wereld. Een van de buitenlandse uitgevers waar ik altijd graag even langs ga is de Portugese uitgever Mebo. Zij hebben vaak  leuke spellen met een Portugese touch. In het parallelle universum waar Spiel wel door gaat, gaat mijn dubbelganger vast proberen om hun nieuwe spel Caretos te spelen. In dit spel ben je een Portugees plattelandsmonster dat probeert dorpelingen te laten schrikken en vangen. Klinkt meteen als een prima spel om op een Halloween avond op tafel te zetten.

Als driemaal scheepsrecht is, dan zitten we goed met Clever hoch drei, het derde deel uit de Clever-serie. Ik vond deel 1 en 2 al erg geslaagd, dus derde variant zou voor mij een blinde aankoop op Spiel zijn geweest. Het kan toch bijna niet anders dan dat 999 dit spel ook gaat uitgeven.


Pre-Corona speelde ik om de week met een groepje collega’s aan het eind van de werkdag spellen op kantoor. We waren bijna klaar met Machi Koro Legacy (we moesten alleen nog het laatste scenario spelen) toen Corona ons tot thuiswerken veroordeelde. We hadden verschillende spellen in het vizier die we graag met elkaar zouden willen gaan spelen spelen. The King’s Dilemma was er één van. In dit spel ben je adviseur van de koning en probeer je hem bij de keuzes die hij moet maken de juiste kant op te sturen. Ik denk dat dit een heel verhalend spel is waarbij je echt in je karakter kan kruipen. Ik kijk er naar uit om dit spel met mijn collega’s te gaan spelen.

Al zal het nog wel even duren voor het aan de beurt is, want binnenkort komt ook het derde deel uit de Pandemic Legacy triologie uit (Pandemic Legacy season 0) en die gaan we als eerste spelen als het weer kan. Het is een prequel die zich afspeelt in de koude oorlog. Ik heb me nog niet heel erg verdiept in dit spel, maar het is een must buy en must play voor mij. Al is het natuurlijk wel een beetje ironisch om na afloop van de Corona-pandemie als eerste aan dit spel te gaan beginnen.

Maar er zit meer Legacy-lekkers in de pijplijn dit jaar. In het najaar komt My City uit, een legacy spel van niemand minder dan Reiner Knizia. Gelukkig is het competitief en kan ik het dus met Niek spelen. In dit spel bouw je een stad met tetris-stukken. Ik houd wel van spellen waar je met tetris-stukken moet gaan puzzelen. Knizia is er bovendien heel goed in om een nieuw mechanisme een nieuwe draai te geven. Ik ben dus heel benieuwd naar dit spel. Op de achterkant van het bord staat bovendien een niet legacy-variant zodat het spel ook nog te spelen is als je de Legacy-variant hebt uitgespeeld.

Mariposas is het nieuwe grote spel van  Elizabeth “Wingspan” Hargrave. In dit spel laat je monarch-vlinders van Mexico naar het noorden van Amerika en weer terug vliegen. Het bijzondere van deze vlinders is, dat geen enkele vlinder heen en terug vliegt, maar ze tocht de weg weten. De eerste geluiden die ik over dit spel heb opgevangen zijn voorzichtig positief. Ik zou het graag eens proberen.

Mysterium Park is de opvolger van Mysterium, de liefdesbaby van Dixit en Cluedo waarin je als helderziende een lang gepleegde moord moet oplossen. In Mysterium Park spookt het dit keer op de kermis en gaan de helderzienden aan de slag om te achterhalen wat er gebeurt is met de directeur. Volgens de omschrijving op BGG is het spel een kleinere en snellere variant van de succesvolle voorganger. Een belangrijk nadeel in deze tijd is alleen wel dat dit soort spellen vaak het leukst is om met een groep te spelen en dat mijn man
dit soort spellen niet zo leuk vindt.

Ik vind Rajas of the Ganges een heel leuk bordspel en een roll & write spel met dit thema mag dan ook op mijn warme belangstelling rekenen. Zeker omdat de auteurs, het echtpaar Inka en Markus Brand, ook al de bedenkers zijn van mijn meest gespeelde roll & write spel (Keer op Keer). Op de eerste foto’s die Rajas of the Ganges the Dice Charmers zijn vrijgegeven zie ik twee heerlijk kleurrijke scoreblokken, vrolijk gekleurde dobbelstenen en weer de prachtige startspeler-olifant die we (her)kennen uit het bordspel.

En natuurlijk komen er dit jaar ook nog interessante uitbreidingen uit. Zo komt er een nieuw blok uit voor Qwixx (Qwixx Bonus). Ook voor Cartographers komt een uitbreiding (Neue Entdeckungen) uit met een nieuw blok en een paar nieuwe monsterkaarten. Voor de Duitse versie van Just One komt een uitbreiding (Just One Neue Begriffe) uit met nieuwe woordkaarten en spelmateriaal voor twee extra spelers. Ik hoop echt dat deze ook in het Nederlands uitkomt.

Maar de uitbreiding waar ik het meest naar uit kijk, is natuurlijk die van Wingspan met dit keer vogels uit het werelddeel Australië (Wingspan Oceanië). De eerste plaatjes zijn al bekend en ze zien er weer fantastisch uit. Er komt een nieuwe kaartkleur bij (geel). Deze kaarten mag je éénmalig aan het eind van het spel activeren. Ook zitten er nieuwe doelen bij, waaronder doelen waarbij je vogels moet hebben die naar links of rechts kijken op de kaartjes en zelfs een doel waarbij er geen doel is en je dus alle volgende rondes een extra actie hebt. Van alle spellen die ik in dit lijstje noem, is dit oprecht degene waar ik het meest naar uit kijk.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *