Frog Hop

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 4 jaar
10 minuten
Uitgever: Jumbo (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Laten we eerlijk zijn: bij de meeste spellenliefhebbers wil het oog ook wat. Met alleen wat fletse kaartjes en kartonnen fiches kun je echt niet meer aankomen. Het spel moet dan wel uitzonderlijk goed zijn, wil het succes hebben (waarna een grote uitgever het oppikt en het spel een stevige make-over geeft).

Wat dat betreft zijn spellengekken gewoon kleine kinderen, want ook bij kinderspellen draait alles om de vormgeving. Vallen sommige ouders voor verantwoorde houten spelonderdelen, kinderen zelf zijn niet vies van een beetje plastic dat bij voorkeur ook nog beweegt en lawaai maakt. Die kinderen zijn bij Frog Hop aan het goede adres. Centraal in het spel staat de grote kikker Freddie, die je op moet winden en van zijn steen opspringt als de ronde voorbij is. Maar verder geen stress.

Voordat het zover is, moeten de spelers zoveel mogelijk insecten en andere beestjes te pakken krijgen die zich bevinden op de leliebladen in Freddies vijver. Ze kunnen samenwerken als vuurvliegjes, of tegen elkaar spelen als kikkers. In beide gevallen draaien ze om beurten een fiche om en zoeken het afgebeelde beestje in de vijver. De samenwerkingsversie maakt het zoeken wat lastiger. De vijver wordt dan verduisterd met een donker scherm. De spelers moeten hun vuurvliegjes onder dit scherm schuiven op zoek naar hun vriendjes.

Het spel eindigt na vier rondes. De spelers winnen samen als ze dan genoeg beestjes gered hebben, of anders wie er de meeste heeft opgevroten.
…en de waardering

Als volwassene is het soms verdraaid lastig om een kinderspel op waarde te kunnen schatten. Of je het zelf leuk vindt doet minder ter zake, het speelplezier van de koters staat voorop. Als het tegenzit moet je voortduren de saaiste spellen met je (klein)kinderen doen, omdat zij er geen genoeg van kunnen krijgen. Frog Hop is zeker geen spel dat mensen van boven de 10 zelf graag spelen, bij de doelgroep slaat het best goed aan. Op deze leeftijd kan nog niet iedereen goed tegen verliezen, het is dus plezierig dat er ook een samenwerkingsvariant in zit die het zoeken nog wat lastiger maakt.

Bij elkaar is Frog Hop geen straf om te spelen, maar in het overvolle genre van spellen voor jonge kinderen springt dit er niet bovenuit. Geen spel dat ik zelf uit zou kiezen, maar als ik het speelplezier bij de kleintjes zie vraag ik me ook weer af: wie ben ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *