2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Gerhard Hecht
Uitgever: Kosmos (2013)
Het spel…
Als de stad Kashgar tegenwoordig in het nieuws komt, heeft dat meestal te maken met de politieke situatie in de West-Chinese provincie Xinjian, waar het onderdeel van uitmaakt. Meestal is dat nieuws weinig opbeurend. Hoe anders was dat vroeger, toen de stad een belangrijk knooppunt op de Zijderoute was en haar roem tot ver reikte. Niet voor niets komt Kashgar in veel spellen voor waarin de Zijderoute een rol speelt, zoals de beide Marco Polo-spellen. Kashgar: Händler der Seidenstrasse (of Merchants of the Silk Road in de Engelstalige versie) is desondanks het eerste spel dat de naam van de stad zelf draagt.
In Kasghar sturen de spelers drie karavanen eropuit om de meeste punten te vergaren. Aan het begin bestaat iedere karavaan uit twee kaarten: een patriarch en een startkaart, waarvan iedere speler drie verschillende heeft. De kaarten liggen uitgevouwen voor je, zodat je van elke kaart de werking kunt lezen.
De beurten in Kashgar zijn extreem snel en simpel: voer de voorste kaart van een karavaan uit en schuif die daarna naar het einde. De belangrijkste kaart is de patriarch. Daarmee breid je een karavaan uit met een extra karakter uit de stapel. Je trekt er altijd twee, waarvan je een achteraan sluit en de ander aflegt. Je kunt een patriarch ook omdraaien naar een matriarch. Dat zul je later in het spel vaker doen, want met haar kun je een kaart uit de aflegstapel kiezen. Zo krijg je wat meer controle over de kaarten in je karavanen. Met de andere karakters krijg je meestal een combinatie van specerijen, goud en muilezels, of kun je opdrachten vervullen waarmee je die grondstoffen omzet in punten.
De meeste punten zijn te halen met het vervullen van opdrachten, maar ook veel karakters hebben een puntenwaarde. Het spel eindigt na de ronde waarin iemand het totaal van 25 punten bereikte, waarna de speler met de hoogste score wint.
…en de waardering
Kashgar past het idee van deckbuilden op een bijzonder innovatieve manier toe. In plaats van dat je een stapel kaarten hebt die steeds dikker wordt en die je regelmatig moet schudden, heb je nu drie open decks voor je liggen, waarbij de volgorde van de kaarten volledig vastligt. Dat maakt het managen van je decks een interessante puzzel, waarbij je je karavanen goed op elkaar af moet stemmen.
Voor de liefhebbers van deckbuilders is Kashgar daarmee een hele fijne afwisseling. Het speelt supersnel (hier geen eindeloze beurten van medespelers die maar kaarten blijven trekken en spelen), vooral met twee spelers zit het tempo er goed in.
Een klein nadeel is dat de variatie in kaarten en tactische mogelijkheden wat beperkt aanvoelen. Uitbreidingen zouden dat kunnen verhelpen, helaas (en onterecht, wat mij betreft) was het spel daar nooit succesvol genoeg voor.