Qwixx

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
15-20 minuten
Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 7 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Voor veel mensen is een spel, pas een spel als er een dobbelsteen in zit. Deze mensen komen met Qwixx helemaal aan hun trekken: er zitten zelfs zes dobbelstenen in!

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren. Je scoort punten door zo veel mogelijk getallen op je scorebriefje aan te kruisen. Op dit briefje staan in vier kleuren rijtjes getallen. Twee rijtjes lopen op (van 2 tot en met 12) en de twee andere lopen juist af (van 12 naar 2).

De actieve speler gooit met de zes dobbelstenen. Twee van deze dobbelstenen zijn wit. Alle spelers mogen op hun briefje het getal dat de twee witte dobbelstenen samen hebben gegooid afstrepen. De actieve speler mag daarnaast nog één van de vier andere dobbelstenen (in de kleuren van de rijtjes op het scorebriefje) optellen bij één van de twee witte dobbelstenen en ook deze waarde wegstrepen in het rijtje van de gekozen gekleurde dobbelsteen.

Er is echter één maar: je moet de getallen van links naar rechts afstrepen. Je mag daarbij getallen overslaan, maar dat betekent dat je deze dan later niet alsnog mag afstrepen. Je moet dus bij (bijna) iedere worp je kansen afwegen: accepteer je dat je bepaalde nummers mist of accepteer je dat je een beurt geen getal wegstreept.

Als de actieve speler er voor kiest om in zijn beurt geen enkel getal af te strepen (dus niet de som van de witte dobbelstenen, maar ook niet de som van een witte dobbelsteen met een gekleurde dobbelsteen), dan een vakje aanstrepen waardoor hij aan het eind van het spel vijf strafpunten krijgt (mislukte worp).

Het spel is afgelopen als twee van de vier rijtjes door iemand afgemaakt zijn (het laatste getal is afgestreept) of als een speler vier keer het vakje mislukte worp heeft aangestreept. Vervolgens worden de punten geteld door per rijtje te kijken hoeveel vakjes zijn aangekruist. Het aantal punten dat je krijgt neemt exponentieel toe. Daarna worden de strafpunten voor de mislukte worpen nog afgetrokken. Wie daarna de meeste punten heeft, wint het spel.

… en de waardering

Qwixx is een typische spellensnack: een spelletje dat je snel kan uitleggen, vlot doorspeelt en een korte speelduur heeft. Hoe simpel de keus in je beurt ook lijkt (wel of niet wegstrepen), het is genoeg om een spannend spel op te leveren. Door de korte speelduur is het bovendien aantrekkelijk om het snel een paar keer achter elkaar te spelen. In zijn soort is dit dan ook een heel aangenaam spelletje.

Er zijn overigens twee edities van Qwixx te krijgen. De ene is zit in een kaartspel doosje en kost ongeveer een tientje. In dit doosje zit een blokje met scoreblaadjes. Per speler per spel gebruik je dan één zo’n blaadje. Er zijn losse scoreblokjes te krijgen voor als je blok op is. Daarnaast is er een Deluxe versie verkrijgen voor ongeveer twee tientjes. Deze zit in een vierkant doosje (formaat tweespeler serie van 999 games/kosmos). In deze variant is het scoreblokje vervangen door vier afwisbare bordjes met vier uitwisbare stiften. In de deksel van de doos is verder een vilten laagje aangebracht waardoor je de deksel goed kan gebruiken om de dobbelstenen in te gooien (en dit gooit behoorlijk aangenaam). Creatieve spelers kunnen overigens door blaadjes uit hun scoreblok te laten plastificeren en zelf afwasbare stiften te kopen, ook hun eigen afwisbare scorebordjes maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *