2013: jaaroverzicht

Geplaatst door

2013 was voor mij een afwijkend spellenjaar, maar dat was geheel volgens planning. Ik had me voorgenomen drastisch wat aan mijn collectie te doen: minder nieuwe spellen kopen, minder leuke spellen wegdoen en vaker spellen op tafel leggen die ik nog maar weinig of lang geleden voor het laatst heb gespeeld.

Dat is allemaal aardig gelukt, met het resultaat dat ik veel verschillende spelen deed, maar slechts weinig nieuwe. In totaal speelde ik 205 verschillende spellen, waarvan 39 voor het eerst. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat 207 respectievelijk 61. Een ander verschil betrof het aantal gespeelde potjes: 637 tegenover ruim tweehonderd meer in 2012. Die daling kwam vooral doordat ik Dominion zo’n 140 keer minder vaak speelde. Dat was jammer, maar al met al kijk ik erg tevreden terug. Voor dit jaar geldt dus hetzelfde voornemen: vaker kastdochters op tafel leggen en de groei van de verzameling beperken.

Maar het leukst aan de terugblik zijn natuurlijk niet de droge cijfers (hoewel…), maar het lijstje met de leukste nieuwe spellen. Die waren er zeker, al merk ik dat de trends in spellenland van de laatste jaren niet zo goed aansluiten bij mijn persoonlijke smaak. Daarom ook wat aandacht voor de tegenvallers.

In aflopende volgorde waren dit mijn vijf favoriete spellen van het afgelopen jaar.

1. Russian Railroads
Ik dacht dat ik alle leuke werkverschaffers wel zo’n beetje gezien had, maar daar heeft 2013 me aangenaam verrast. Er komen maar liefst drie voor in dit lijstje, waarvan RRR het leukst is. Het aangename is dat je nu eens geen grondstoffen verzamelt, gebouwen maakt of aan een steeds efficiëntere economische motor werkt. Hier gaat het alleen om het ontwikkelen van ‘puntenmachines’, zonder dat we met de zoveelste puntenbrij te maken hebben. Zes keer kwam het op tafel in twee maanden tijd en ik zie het dit jaar wel tien potjes halen.

2. Kashgar: Händler der Seidenstrasse
Normaal gesproken zou dit niet in aanmerking mogen komen, want ik heb het pas één keer gespeeld. Maar dat smaakte wel naar meer, nog meer dan ieder ander spel na de eerste keer. Deckbuilding leed dit jaar wat aan overkill (ik ben nog nog steeds geen leukere dan Dominion tegengekomen), maar Kashgar doet het op een verfrissende manier. Je moet je verschillende karavanen goed op elkaar afstemmen, de juiste kaarten op het juiste moment spelen en meer aspecten waar ik als combokaartspelliefhebber heel warm van word.

3. Lords of Waterdeep
Alweer een ‘oud’ spel uit 2012. Ik speelde het toen voor het eerst, maar dit jaar vaak genoeg om echt een oordeel te vellen. Dat is ronduit positief. Lords of Waterdeep voegt weinig nieuws toe aan het genre, maar wat het doet, doet het zo goed en elegant dat ik niets dan bewondering voor het spel kan hebben. Eenvoudig genoeg dat je het makkelijk aan iedereen met enige spelervaring kunt voorleggen en variatie genoeg om ook doorgewinterde liefhebbers nog te kunnen plezieren. Wie weet koop ik ooit die uitbreiding nog wel eens.

4. Targi
Ook dit speelde ik vorig jaar al, maar pas een keer. Het thema en ook het spel zijn vrij droog, maar Targi voegt iets leuks aan het genre: je kiest drie acties, die samen nog eens indirect twee extra acties opleveren. De ene keer speel je op de directe acties, de andere keer vooral op de indirecte en zijn de directe acties niet zo relevant. Het feit dat het exclusief voor twee is geeft het nog meer een touwtrekelement dan andere spellen in dit genre.

5. Qin
Alweer een spel van 2012 en een heel ander dan de rest. Dit is een rasecht familiespel, met eenvoudige regels, korte speelduur en een stevige dosis geluk. Een genre waarin Reiner Knizia een onbetwiste meester is en dat laat hij met Qin opnieuw zien. Het spel heeft een hoog ‘nog een keer’-gehalte, wat in de praktijk ook al een paar keer is gebeurd. Van de extra borden heb ik dus geen spijt.

Teleurstellingen waren er natuurlijk genoeg. De oplettende lezer zal gezien hebben dat drie van de bovenstaande vijf al voor 2013 zijn verschenen. Van de spellen die in 2013 echt nieuw waren en die ik heb gespeeld waren de meeste wel aardig of gewoon niet leuk. Ik heb een steeds grotere weerzin gekregen tegen de zogenaamde ‘puntenbrij’-spellen: spellen waar iedereen meestal lekker met zichzelf bezig is om overal puntjes bij elkaar te harken, zonder dat er sprake is van een samenhangend spelidee. Eurospellen worden nogal eens bekritiseerd vanwege hun gebrek aan een goed thema, maar de afgelopen jaren is dat vrees ik steeds terechter: niet alleen is het thema nietszeggend, behalve dat thema is er weinig te bespeuren dat de onderliggende spelideeën met elkaar verbindt. Stefan Feld is daar goed in, met voor mij tegenvallende titels als Burgen von Burgund en Trajan. Maar spellen als Terra Mystica, Rokoko en Bruxelles 1893 gaven me toch vooral het idee dat ik links en rechts puntjes aan het verdienen was zonder dat er echt sprake was van een bepaald doel waar je naartoe werkt. Gelukkig word ik steeds beter in het herkennen spellen die waarschijnlijk niks voor mij zijn.

En dan nog iets: ik wil in 2014 weer wat actiever zijn in het schrijven van stukjes voor dit blog en van recensies voor Spellengek. Daar ben ik veel te laks in geweest, dat mag in 2014 anders.

Als laatste wens ik iedereen weer veel lees- maar vooral veel speelplezier in 2014!

3 reacties

 1. Lol ja, "minder leuke spellen weg doen"….zo had ik het ook gelezen in eerste instantie.

  Mooi lijstje van 5 trouwens.
  Kashgar is ook een van mijn toppers van afgelopen jaar. Hopelijk ga ik die dit jaar grijs spelen. (zal lastig worden, mezelf kennende). Qin is in mijn ogen ook een topper die te weinig aandacht krijgt.

 2. Scherp gezien! Ik bedoel uiteraard het wegdoen van spellen die ik minder leuk vind. Dat komt nu steeds mee neer op spellen die ik nog best leuk vind, maar simpelweg overschaduwd zijn door leukere spellen.

 3. Ah, nog iemand voor wie Trajan tegenviel; ik ben dus niet de enige…

  "minder leuke spellen wegdoen" –> Ik neem aan dat je hier bedoelt dat je de spellen die je niet zo leuk vindt weg wilt doen. Je kunt het ook lezen alsof je het afgelopen jaar veel leuke spellen weg hebt gedaan en dat komend jaar wilt minderen 🙂

  Over deckbuilders gesproken: ik weet niet of het thema je aanspreekt (kan een belangrijke factor zijn), maar persoonlijk vind ik Legendary de leukste; nog vele malen leuker dan Dominion. Wellicht een tip?

  Anyway, alle goeds voor 2014! Succes straks weer met de top 100!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *