Mysterium

Geplaatst door

3-7 spelers
45 minuten
Auteurs: Oleksander Nevskiy en Oleg Sidorenko
Uitgever: Libellud (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4]

Het spel…

“Met grote blijdschap geven wij heden kennis van de geboorte van ons kind Tajemnicze Domostwo, roepnaam Mysterium.” Zo moet ongeveer het geboortekaartje er uit hebben gezien dat Dixit en Cluedo hebben verstuurd naar aanleiding van de geboorte van hun liefdesbaby Mysterium. Tajemnicze Domostwo is de oorspronkelijke (Poolse) naam van dit spel, maar de internationale editie gaat Mysterium heten (verwacht op Spiel 2015).

In Mysterium kruipen de spelers in de huid van paranormaal begaafde onderzoekers. Deze onderzoekers gaan een week in een huis logeren waar honderd jaar geleden een vreselijke moord is gepleegd. Eén speler kruipt in de huid van de persoon die ten onrechte voor deze vreselijke moord is veroordeeld en die sindsdien geen rust kan krijgen. De geest communiceert met de paranormaal begaafde onderzoekers door middel van dromen en zal proberen de onderzoekers te laten weten welke personen betrokken waren bij de moord en wie de echte dader was.

Op tafel liggen verschillende sets van kaarten met potentiële daders, plaatsen waar de moord gepleegd is en moordwapens. De geest heeft voor iedere speler een setje met één dader, één loctie en één moordwapen. Het is aan de spelers om eerst te achterhalen welke setjes iedereen heeft en daarna nog om te achterhalen wie van de betrokken daders de uiteindelijke moord heeft gepleegd.

De geest geeft hiervoor hints aan de speler doormiddel van droom-kaarten. Dit zijn prachtige, dromerige Dixit-achtige kaarten. De spelers moeten eerst hun potentiële moordwapens achterhalen, daarna de locatie en ten slotte de daders. De geest heeft zes kaarten en geeft hiervan één of meerdere aan een speler. Soms heb je als geest het geluk dat je hele directe hints kan geven (het voorwerp staat op de kaart), soms moet je subtieler te werk gaan (kaarten verwijzen naar vormen of kleuren). Nadat de geest kaart(en) aan een speler heeft gegeven vult hij zijn hand weer aan tot zes voor hij de volgende speler kaarten geeft. De spelers bepalen vervolgens samen naar welke moordwapens, locaties en daders de kaarten verwijzen door een fiche in hun spelerskleur op de kaarten te leggen. De geest mag vervolgens alleen maar aangeven of de fiches wel of niet goed liggen. De spelers die goed geraden hebben, gaan door naar de volgende opdracht en spelers die het fout hadden krijgen nog een keer hints over het moordwapen.

Als alle spelers binnen zes nachten hun trio (moordwapen, locatie en dader) hebben achterhaald, geeft de geeft nog één keer een tip (maar dit keer bestaande uit maar één kaart). Als de spelers het nu goed raden, zal de geest eindelijk vrede hebben en verder kunnen gaan naar het licht (of zo iets). De logeerpartij van de paranormaal begaafden duurt maar een week, dus als de spelers niet snel genoeg snappen wat de geest bedoelt, dan verliezen ze het spel en zal de geest voor eeuwig moeten blijven spoken op aarde.

… en de waardering

Ik vind het een mooie vondst om Cluedo met Dixit te combineren om zo een paranormaal who-done-it spel te creëren. Het idee werkt gewoon. Het komt regelmatig voor dat de geest hints geeft waarvan hij denkt dat het heel duidelijk is, maar die de spelers vervolgens compleet verkeerd interpreteren omdat ze net op een ander aspect van de kaart focussen. Het is leuk om zo te ontdekken hoe verschillend mensen denken en te proberen deze verschillen te overbruggen. Een communicatiespel als Mysterium zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Zeker met meer spelers ben je veel tijd bezig met de hints van anderen en wordt er heel wat af gepraat en overlegd, dit zal niet iedereen leuk vinden. Ik heb hier echter geen bezwaar tegen. Een belangrijke reden waarom ik spellen doen leuk vind, is vanwege de gezelligheid en het sociale aspect. Ik vind Mysterium dan ook een heerlijk spel. Je bent lekker aan het puzzelen op de hints die je krijgt en kan ondertussen lol hebben om de verhalen die ontstaan (wat doet de egyptologe met een touw in het laboratorium?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *