Castle Panic

Geplaatst door

1-6 spelers, vanaf 8 jaar
45 minuten
Auteur: Justin en Anne-Marie De Witt
Uitgever: Fireside Games (2010)
Coöperatief

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Het-verdedig-uw-kasteel-tegen-indringersprincipe dat we voornamelijk kennen van computerspellen is in Castle Panic toegepast op een coöperatief bordspel, waarbij het doel hetzelfde is gebleven: zorgen dat het kasteel blijft staan. Komen de monsters eenmaal binnen dan is het lastig om je kasteel overeind te houden.

Het speelbord is verdeeld in drie gekleurde vlakken met in het midden ruimte voor de 6 muren en kantelen van je kasteel. De vlakken zijn weer onderverdeeld in 3 ringen die aangeven welke verdedigers actief kunnen zijn in dat gebied. De monsters trekken vanuit de bossen naar je kasteel en zijn als eerste te raken door je boogschieters in de juiste kleur. Komen ze dichterbij dan kunnen de ridders in actie komen en staan ze al bijna tegen je muren aan te beuken dan wordt het tijd om er een zwaardvechter erop af te sturen.

Ter verdediging krijgen alle spelers kaarten met daarop het type mankracht en de kleur. Hierin zit het samenwerkingselement. Je mag kaarten met elkaar ruilen om te zorgen dat je de monsters in je beurt kan raken. Iedere beurt schuiven ze namelijk dichter naar je kasteel toe, en er valt dus te voorspellen wanneer ze waar zullen zijn. Naast de gewone verdedigingskaarten zijn er ook nog leuke speciale kaarten zoals de reuzenkei die in een rechte lijn alles dat op z’n pad komt plat walst of kaarten om nieuwe muurtjes mee te metselen. Ook de monsters komen soms met speciale krachten aanzetten zodat het geen eenvoudige klus is om te winnen. Als het als groep lukt om minstens 1 kanteel te laten staan dan heb je van het spel gewonnen.

…en de waardering

De leeftijdsaanduiding doet onrecht aan het feit dat het een leuk familiespel is. Het thema en de mooie uitvoering spreken kinderen zeer aan en met een beetje uitleg en hulp kan zelfs een 6 jarige gezellig mee helpen om de monsters te verslaan, wat in de meeste gevallen ook lukt. Het spel blijkt aardig populair te zijn want er zijn inmiddels twee uitbreidingen uitgebracht (the wizards tower en the dark titan) en daarnaast nog twee thematische varianten (dead panic over zombies en munchkin panic). Voor alleen volwassen spelers is er wellicht wat te weinig invloed en zijn de keuzes die je kunt maken overduidelijk. Wie weet dat de uitbreidingen daar wat verandering in kunnen brengen. Maar als familiespel, zeker bij kinderen die niet tegen hun verlies kunnen, een leuke aanwinst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *