New York Zoo

Geplaatst door

1-5 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: Feuerland (2020)

Het spel…

Als je aan New York denkt, dan denk je ongetwijfeld aan beton, hoogbouw, auto’s, drukte en lichtjes. Maar juist als je in zo’n drukke omgeving woont, heb je behoefte aan af en toe een wat groenere en natuurlijke omgeving. De bewoners van New York zullen dan ook heel blij zijn om te horen dat meerdere ondernemers het plan hebben opgevat om een mooie dierentuin in hun stad te gaan bouwen.

Iedere speler heeft een bordje waarop zijn of haar terrein staat afgebeeld waar zo snel mogelijk een dierentuin op gebouwd moet gaan worden. In het midden van de tafel ligt een langgerekt bord waar omheen tetris-vormige-verblijven zijn gelegd waarmee de ondernemers hun tuinen moeten gaan vullen. Verder staan er velden op dit bord waarmee de spelers extra beesten kunnen krijgen en velden die (als ze gepasseerd worden) er voor zorgen dat een diersoort zich gaat voortplanten.

Op het bord in het midden staat een mooie grote houten olifant. Een speler die aan de beurt is mag de olifant maximaal vier vakjes verplaatsen en voert vervolgens de actie uit die bij die plek hoort. Je kan op die manier dus een nieuw verblijf pakken of nieuwe beesten en mogelijk trigger je ondertussen nog een voortplantingsfase.

Een nieuw verblijf leg je op je spelersbordje. Je mag dit echter alleen doen als je al een beestje (of maximaal twee) achter de schermen hebt staan die je naar het verblijf kan verplaatsen. Als je beestjes pakt, dan mag je ze in een eerder gebouwd hok plaatsen of je mag ze in een vrij verblijf achter de schermen plaatsen (zodat je ze later op een nieuw verblijf kan zetten).

Op het moment dat de olifant een voortplantings-veld passeert, mogen alle spelers in maximaal twee verblijven waar ze minimaal twee exemplaren van deze diersoort hebben zitten een beestje bijplaatsen. Op deze manier worden de verblijven voller en voller. En dat is misschien niet zo fijn voor de dieren, maar wel voor de ondernemers. Als een verblijf namelijk helemaal gevuld is, dan worden deze beesten op één na (die achter de schermen wordt gezet) geruild tegen een attractie. Er zijn een paar grote attracties beschikbaar, maar de meeste zijn klein tot heel klein. Met deze attracties kan je er voor zorgen dat je spelersbordje tot het laatste veld toe wordt volgebouwd.

Het doel van het spel is namelijk om zo snel mogelijk het hele oppervlak van je spelersbordje vol te bouwen met verblijven en attracties. Als die verblijven leeg staan (omdat je de voormalig bewoners geruild hebt tegen een attractie), dan is dat geen enkel bezwaar.

…en de waardering

Een belangrijke reden voor mij om New York Zoo te kopen was vanwege de schattige houten beestjes. Ik hoopte dat het vullen van hokken met die dieren een beetje hetzelfde gevoel zou geven als het vullen van weides in Agricola. Mijn eerste potje was dan ook een beetje een tegenvaller. Ik was lekker bezig om mijn dierentuin vol te krijgen met leuke beesten en verloor omdat dat helemaal niet het doel was.

Bij mijn tweede potje verscheen ik dus met een hele andere mentaliteit aan de start: beesten zijn bijzaak en alleen een middel tot een doel (attracties krijgen). Ze zijn gelukkig wel een hele belangrijke bijzaak, want aan het eind van het spel zit je altijd met en paar van die nare lege stukken waar geen groot verblijf in past, maar die je moet vullen met kleine attracties en daar heb je dan wel weer die beesten voor nodig.  Het is een leuke puzzel om uit te vogelen op welk moment je welke actie moet kiezen.

New York Zoo is een leuk spel waarbij je tegen elkaar racet om je plattegrond vol te puzzelen. De regels van dit spel zijn eenvoudig genoeg dat het heel geschikt is als familiespel, maar het timen van je acties is uitdagend genoeg dat New York Zoo ook in de smaak zal vallen bij wat gevorderde spelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *