Volle Weide

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
5 minuten
Auteur: Moritz Dressler
Uitgever: NSV (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Volle Weide is het derde spel  in de serie kleine roll & write spellen dat de uitgever NSV dit jaar op Spiel Digital introduceerde. In dit spel ga je aan de slag met het bouwen van hekken om schapen in te sluiten. Helaas waren er bij de bouwmarkt vooral nog raar gevormde hekken te krijgen en dus wordt het een hele puzzel om de schapen in te sluiten.

In het zakje van Volle Weide zit, naast de (Duitse) spelregels, een klein schattig blokje met dubbelbedrukte blaadjes, een houten dobbelsteen en een potloodje (al is het fijner als je even wat extra schrijfgerei pakt zodat alle spelers hun eigen pen of potlood hebben). Op de verpakking staat nog een QR-code die je naar de website van de uitgever brengt, waar je de spelregels in het Engels kan downloaden.

Op de blaadjes staat een groot grasveld met schapen en bomen. Verder staat er een raster van stipjes die aangeven waar de hekken moeten komen. Elke beurt gooien de spelers de dobbelsteen en moeten ze vervolgens een stuk hek in een bepaalde vorm tekenen. Bij een 1 moet je bijvoorbeeld een soort U vorm tekenen en bij de 6 een Z. Deze vormen probeer je zo te tekenen dat ze samen gebieden afgrenzen. De schapen die je in zo’n gebied weet te vangen, leveren namelijk punten op aan het eind van het spel. Je moet er daarbij wel voor zorgen dat je zo min mogelijk door bomen kapt (dat gebeurt als je door een boom heen tekent), want opgekapte bomen leveren minpunten op.

De worpen worden opgeschreven op een tijdspoor onderaan het briefje. Als je echter hetzelfde getal gooit als in het vorige vakje staat, dan hoef je het niet op te schrijven. Hierdoor weet je nooit precies hoe lang het spel gaat duren. Nadat het zesde vakje is ingetekend volgt een tussentijdse telling (waar je alleen punten scoort voor de ingesloten schapen) en na het tiende vakje volgt de eindtelling (dan scoor je zowel punten voor de ingesloten schapen als minpunten voor de omgehakte bomen). De speler met de meeste punten wint het spel.

…en de waardering

Volle Weide behoort samen met Honey Moon tot mijn favoriete spelletjes uit deze serie. Volle Weide is wel net een fractie ingewikkelder dan de andere spellen in deze serie. Je hebt namelijk een beetje ruimtelijk inzicht nodig om de vormpjes die je moet tekenen goed te plaatsen (zeker als je ze moet draaien). Het spel duurt maar vijf minuten en zo’n 10-12 beurten. Hierdoor is elke streep die je zet van het grootste belang. Het spel is voor je gevoel altijd te snel afgelopen, want je had altijd nog net dat ene streepje hier of daar nodig gehad om nog een mooi hok af te maken. Regelmatig sta je daarbij voor het dilemma om door een boom heen te bouwen om snel een hok te maken of dat je ombouwt om de boom te sparen maar wat meer schaarse tijd kost.

Kortom, ook dit kleine roll & write spelletje staat net als de andere spellen in deze serie garant voor vijf minuten groots spelplezier. Reken er maar op dat het vaak niet bij één potje zal blijven.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *