De magische markt van Cameloot

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 10 jaar)
20 minuten
Auteurs: Fred Boulle, Cédric NH, Grégory Grard en Mathieu Roussel
Uitgever: 999 Games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Hoeveel spellen ik ook heb, voor vlotte en eenvoudige kaartspellen is er altijd wel een plekje in de kast. Ik speel ze zelf graag en geen enkel ander genre spellen krijg ik thuis zo makkelijk op tafel. Op de drempel van de zomervakantie is die ruimte in de kast altijd net een stukje groter, want het is leuk om in de vakantie een nieuw spel te ontdekken.

Nieuw is De magische markt van Cameloot zeker. Tot voor kort had ik er nooit van gehoord en zodoende had ik er geen verwachtingen bij. Cameloot is verzamelspelletje met een redelijke pestfactor. De spelers zijn kooplieden die in twee taveernes van Cameloot zijn samengekomen: de Roepende Uil en de Zwarte Kat. In beide taveernes proberen ze zoveel mogelijk magische voorwerpen te bemachtigen.

Elke speler start met een hand van vier kaarten met daarop die voorwerpen. In je beurt mag je van één soort zoveel kaarten voor je leggen als je wilt, of je mag een kaart afleggen om zijn magische eigenschap te gebruiken. Vervolgens controleer je of alle spelers in jouw taveerne samen een complete verzameling van zo’n voorwerp hebben. Van de zesvingerige handschoen heb je er samen bijvoorbeeld vier nodig. Is dat het geval, dan neem je al die kaarten en verdeel je ze een voor een onder de spelers in die taveerne. Vaak zal het gebeuren dat niet iedereen evenveel kaarten krijgt.

Je moet dus samenwerken met anderen om genoeg kaarten te sparen, maar je wilt niet dat je medespelers zonder inspanning meeliften. Andersom is dat natuurlijk heel plezierig. Met de voorwerpen kun je ook naar believen van taveerne wisselen of concurrenten naar de andere taveerne sturen. Op die manier probeer je je eigen verzameling veilig te stellen, of ineens binnen te vallen als ergens anders een rondje vergeven wordt. Het spel eindigt als de stapel met kaarten op is, waarna de speler met de grootste buit wint.

…en de waardering

Als je weinig verwachtingen van een spel hebt, worden ze makkelijk overtroffen. Cameloot ging daar nog eens flink overheen. Wat een lekker pestspelletje is dit! Het draait vooral om opportunistisch spelen: als zich een buitenkansje voordoet moet je dat niet laten liggen. Een beetje plannen kan daarbij geen kwaad. Als je ziet dat anderen een mooie set perkamentrollen aan het opbouwen zijn, is het geen slecht idee om daarbij aan te sluiten. Maar tot de kaarten gescoord zijn, is geen enkele set veilig voor de hebzucht van de anderen. Cameloot staat zo bol van de interactie, dynamiek, en vooruit, ellendige plaagstoten. Een ideaal spel voor op vakantie, en waarschijnlijk ook nog wel een tijdje daarna.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *