Juicy Fruit

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 10 jaar)
20-50 minuten
Auteur: Christian Stöhr
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Bij sommige spellen geldt dat als mensen ze gespeeld zien worden, het er zo aantrekkelijk uitziet dat ze het zelf ook willen proberen. Juicy Fruit is zo’n spel met zijn vrolijke zomerse vormgeving, grote houten speelstukken en interessante schuifmechanisme.

In Juicy Fruit beginnen alle spelen met een eigen spelersbordje waarop een eilandje staat. Op de stranden van het eilandje liggen bootjes die fruit bij je willen kopen. Op het eiland liggen verder nog 5 fiches met de verschillende fruitsoorten. Als je aan de beurt bent, dan mag je één van deze fiches verschuiven. Vervolgens krijg je net zo veel van de fruitsoort die er op staat, als je vakjes hebt verschoven.

Het fruit dat je op deze manier verzameld kan je vervolgens gebruiken om de bootje te beleveren. En dat is fijn omdat het punten oplevert (en daar draait het in dit spel natuurlijk allemaal om), maar ook omdat het bootje een vrij plekje achterlaat. Hoe meer bootjes weg zijn, hoe meer ruimte je hebt om de fruitfiches te verschuiven en hoe meer fruit je per keer kan krijgen.

Maar je kan het fruit ook aan andere dingen uitgeven dan aan bootjes. Op tafel ligt namelijk ook nog een bord met tegels die je kan kopen door de juiste combinatie van fruit in te leveren. Je krijgt dan wederom punten, maar ook het tegeltje dat je vervolgens op je eiland kan leggen. Op deze tegels staan verschillende dingen. Zo zijn er fruitmandjes waarop twee vruchten staan en waarbij je (als je ze verschuift) mag kiezen welke fruitsoort je krijgt (met nog een bonusvrucht toe). Maar er zijn ook tegels die aan het eind van het spel punten opleveren door bepaalde doelen te halen (bijvoorbeeld de stranden vrij spelen door de bootjes allemaal te beleveren) of door een grote tegel te plaatsen (levert veel punten op maar beperkt je schuifruimte de rest van het spel).

En de vrolijkste tegel die je kan kopen, is die met een ijscokar er op. Deze leg je ook op je bordje en vanaf dat moment kan je in plaats van een fruitfiche verschuiven ook de ijscokar verschuiven. Voor elk vakje dat je verschuift mag je een ijsje of een milkshake verkopen (voor beide moet je wel bepaalde soorten fruit inleveren). IJsjes en milkshakes leveren punten op (en vast blije gezichten van degene die ze kopen, maar die moet je er zelf bij denken).

Bij het spel is ook een variant voor gevorderden meegeleverd. In deze variant kan je ook fruit inzetten om een houten schijfje in de Juicefabriek te verschuiven. Hoe verder je komt, hoe meer punten dat oplevert.

Het spel is afgelopen als een bepaald aantal tegels uit de centrale voorraad is gekocht. Wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Juicy Fruit is een lekker vlot familiespel. Beurten gaan vaak heel snel: schuiven, fruit pakken iets kopen en de volgende speler is aan de beurt. Je kan eigenlijk altijd wel wat leuks doen en dat houdt de vaart en het plezier er in. Maar het loont ook zeker om even wat beter na te denken. Als je slim schuift kan je uiteindelijk meer pakken en daardoor sneller dingen kopen. En dan loont het ook nog om de even na te denken over welke tegels je wilt kopen en daar je strategie op aan te passen.

Het enige nadeel van Juicy Fruit is dat het spel een tikje solistisch is. Iedereen heeft immers zijn of haar eigen bordje om op te schuiven  en daardoor is er weinig reden om goed op te letten wat de andere spelers doen. De enige interactie die er is, is dat je allemaal uit dezelfde centrale voorraad koopt en je dus de pech kan hebben dat een tegel die jij wilde hebben net voor je neus wordt weggekaapt of dat een route in de Juicefabriek wordt geblokkeerd. Maar dan is er meestal wel wat anders leuks te koop, dus heel gemeen wordt het allemaal niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *