Sinterklaas en Kerst 2020: onze cadeautips

Geplaatst door

Voor veel mensen zullen Sinterklaas en Kerst dit jaar anders verlopen dan normaal. Zoals het er nu uitziet, zijn grote feesten taboe en zullen we deze dagen in kleine kring vieren. Gelukkig kan dat ook heel gezellig zijn. Wij verwachten echter niet dat de kleinere groepsgrootte tot minder cadeaus gaat leiden. De pakketdiensten maken zich niet voor niets op voor een record-drukte. Juist als je niet naar iemand toe kan gaan, is het leuk om een aardigheidje op te sturen. En wat is nou een leuker cadeau om te krijgen dan een goed spel. Wij zouden het niet weten. Daarom geven we net als vorig jaar hierbij onze Sinterklaas en Kerst tips (kijk voor nog meer tips onder de knop tips in onze menubalk). We focussen daarbij op de spellen die grofweg het afgelopen jaar zijn uitgekomen.

Kinderspellen

Vlotte Geesten Tiny Tin is een budgetvriendelijke versie van het bekende reactiespel. In dit spel draai je kaarten open en moet je zo snel mogelijk zien welk houten figuur je moet pakken op basis van de afbeelding op de kaart. Deze reiseditie is door zijn omvang uitermate geschikt als schoencadeautje.

In De Schatzoekers van de Kuala-archipel gaan de kinderen van Robinson Crusoë op zoek naar schatten. Ieder spelertje heeft zijn of haar eigen stripboek waarin je van plaatje naar plaatje wordt gestuurd. Iedereen krijgt een ander stukje informatie dus je moet samenwerken om de schat te vinden.

Similo is het nieuwste Raad het Plaatje spel waarin de spelers moeten raden welk sprookjesfiguur of historische figuur wordt bedoeld door de tipgever. De tipgever geeft zijn tips door van kaarten aan te geven of ze wel of niet lijken op de gezochte kaart. En dat levert een korte, leuke speurtocht op.

Familiespellen

Point Salad heeft dit jaar niet voor niets de Nederlandse spellenprijs voor familiespellen in de wacht gesleept. Het is een lekker vlot kaartspelletje waarin je in je beurt of een opdrachtkaart mag pakken of twee groentekaarten waarmee je de opdrachten kan vervullen. Simpele regels, maar lastige keuzes, zo zien wij onze spellen graag.

Adventure Games zijn coöperatieve spellen waarin de spelers samen een verhaal ontdekken. Er is geen tijdsdruk, dus de spelers kunnen rustig de tijd nemen om alle ins en outs van het verhaal te ontdekken. Perfect voor de koude, donkere dagen.

In Tiny Towns bouwen de spelers ieder voor zich een leuk klein stadje op hun eigen spelersbordje. Het leuke van dit spel is dat iedereen continue aan de beurt is. Om de beurt mogen de spelers namelijk zeggen welke grondstof iedereen krijgt, maar vervolgens is iedereen vrij wat hij of zij met deze grondstof doet. Als je de juiste grondstoffen op de juiste plek hebt gelegd, dan bouw je een gebouw.

Spellen voor gevorderden

It’s a wonderful world combineert twee zaken waar spellenliefhebbers van houden: draften en enginebuilden. Eerst geven spelers stapels kaarten door waarbij ze elke ronde één kaart mogen houden van de steeds kleiner wordende stapels (draften), daarna ga je deze uitspelen om projecten te bouwen die grondstoffen opleveren waarmee je nog meer leuks kan doen (engine-builden). Kaarten die je niet kan gebruiken, mag je meteen als een grondstof inzetten. Het levert een heerlijke puzzel op welke kaarten je kiest en hoe je ze vervolgens gebruikt.

Kosmonauten van Catan is de nieuwste versie van het bekende bordspel. Dit keer wordt de ruimte ontdekt. Ieder speler heeft een grote raket voor zijn neus staan die tijdens het spel uitgebouwd kan worden om verder te vliegen en harder te kunnen schieten. In de ruimte vliegt namelijk ook veel gespuis rond dat je graag van je kostbare grondstoffen komt beroven. Hoe deze avonturen verlopen, lees je op ontmoetingskaarten waarbij je telkens voor een lastige keus wordt gesteld.

De Crew heeft dit jaar terecht de Nederlandse Spellenprijs voor gevorderde spelers in de wacht gesleept. In dit coöperatieve slagenspel moet je samen er voor zorgen dat de opdrachten (wie welke kaart in een slag moet binnen halen) succesvol worden uitgevoerd. En dat met beperkte communicatiemiddelen.


Spellen voor experts

Onder de schattige looks van Everdell zit een heerlijk pittig spel verborgen. Iedere speler bouwt tijdens dit spel een stadje dat langzaamaan bevolkt wordt met inwoners (als je een rechtbank bouwt, zou het zo maar kunnen dat er een rechter in je stad wil wonen). Er zijn heel veel verschillende gebouwenkaarten en inwonerkaarten en daardoor is elk potje anders.

In Pharaon ontdek je dat de mensen in het oude Egypte flink moesten aanpoten om hun uitzet voor het eeuwige leven op orde te hebben. Je moet zo veel regelen, maar er is zo weinig tijd en dan zijn er ook nog kapers op de kust. Dit zorgt voor het soort stress en spanning waar spellenliefhebbers dol op zijn.

Marco Polo II is een spel waar je met behulp van dobbelstenen langs steden in Azië reist om daar handelsposten te stichten en verzamel je goederen om lucratieve handelscontracten te vervullen. Fanatieke veelspelers zullen hun hersens met veel plezier flink laten kraken om alle mogelijkheden die er zijn om punten te scoren te ontdekken.

Partygames

Het valt niet mee om je hoofd koel te houden in een potje StayCool. In dit spel moeten de spelers om de beurt om multitaskend twee minuten lang simpele vragen beantwoorden en simpele opdrachten uit voeren. Het is hilarisch om spelers te zien worstelen met bedrieglijk simpele vragen en confronterend om te merken dat je het er zelf niet veel beter van afbrengt.

In Hellapagos leer je je medespelers pas echt kennen. Je bent samen gestrand op een onbewoond eiland en je hebt elkaar nodig om van dit eiland af te komen, maar niet iedereen kan mee. Hoe werk je samen als je eigen belang voorop staat? Wie kan je vertrouwen?

Het enige nadeel van Secret Hitler is de naam. Deze naam zal veel mensen afstoten. Wie dit spel desondanks op tafel zet ontdekt echter een heerlijk spel over politiek gekonkel. In dit spel proberen de Liberalen en Fascisten beide hun wetten aangenomen te krijgen, maar kunnen dit niet openlijk doen. Met een stalen gezicht valse beschuldigingen uiten is een heel effectieve manier om dit voor elkaar te krijgen

Tweepersoonsspellen

Circle the Wagons is een minimalistisch kaartspelletje. De spelers kiezen om de beurt een kaart uit een cirkel waarmee ze een landschap bouwen. De catch is dat als je niet de volgende kaart in de cirkel pakt de andere spelers de tussenliggende kaarten gratis en voor niets mag pakken. Je moet dus regelmatig afwegen of die fijne kaart echt zo lekker is dat je de andere speler er kaarten voor cadeau wil doen. Tel daar nog bij op dat elk spel anders is doordat elk spel op andere manieren punten zijn te verdienen.

Stelletjes die tijdens de pauze met heimwee terugdenken aan de traditionele kaartspellen die ze met hun collega’s in de pauze speelden, kunnen hun hart ophalen met Herrlof. Dit is een tweepersoons slagenspel van Hollandse bodem. Je moet goed voorspellen hoeveel slagen je gaat halen en dat valt door de speciale kaarten die voor chaos zorgen niet mee.

In Parijs: de lichtstad zijn de spelers concurrerende planologen die hun gebouwen zo te plaatsen dat ze ’s avonds glanzen in het licht van de eerste elektrische straatlantaarns ter wereld. In dit sfeervolle spelletje bouw je eerst de stadplattegrond en probeer je de beste gebouwen te pakken en in de tweede fase ga je de gebouwen bouwen. Het is nog een hele uitdaging om de tetris-vormige gebouwen allemaal geplaatst te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *