Stay Cool

Geplaatst door

3-7 spelers
30 minuten
Auteur: Julien Lentis
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 10 Gemiddelde: 1.7]

Het spel…

Een van de boeiendste boeken die ik ooit las is Ons feilbare denken van psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. Daarin verdeelt hij het menselijk denken in twee systemen. Met het dominante Systeem 1, waarmee je snel, instinctief en automatisch handelt zonder er veel bij na te hoeven denken. Het luie Systeem 2 gebruik je als je je goed moet concentreren en weloverwogen een beslissing moet nemen. Je kunt best verschillende dingen doen (‘multitasken’), zo lang je maar bij maximaal één handeling een beroep doet op Systeem 2. Als je alle aandacht moet houden bij druk verkeer is het oplossen van een rekensom als 2+2 niet zo ingewikkeld, maar het is vragen om problemen om in zo’n situatie 13*47 proberen uit te rekenen.

Aan die theorie moest ik denken bij het spelen van Stay Cool. Het uitgangspunt is eenvoudig: geef in twee minuten het goede antwoord op zoveel mogelijk vragen. Die vragen zijn meestal ook nog eens heel simpel, zoals “Wat is de kleur van een eierdooier?” en “Hoeveel is 23-5?”. De grap is alleen dat de beide spelers naast je allebei vragen gaan stellen. De vragen van de speler links van je moet je gewoon beantwoorden, de antwoorden op die van de speler rechts moet je spellen met letters op verschillende dobbelstenen. Dus terwijl je koortsachtig op zoek bent naar de letter G mag je vertellen hoeveel klinkers er in “ordinair” zitten, of drie voertuigen noemen anders dan auto of vrachtwagen.

In de eerste ronde mag je opwarmen en houdt een andere speler de tijd bij. De twee minuten worden bijgehouden met een zandloper van dertig seconden, die drie keer omgedraaid moet worden. In de tweede ronde moet je zelf de opdracht geven de zandloper om te draaien. In de derde ronde ook, maar dan mag je de zandloper niet zien. Ben je te laat, dan is je beurt direct voorbij. Probeer dan maar eens de G te vinden en ook nog ‘fiets, trein’ te zeggen.

Na drie ronden van stress en leedvermaak wint de speler met de meeste punten.

…en de waardering

Triviaspellen heb je in alle soorten en maten, van het saaie Triviant tot het hilarische Time’s Up! Stay Cool doet in dit genre zijn eer aan, want alles draait er in dit spel om om je hoofd er bij te houden. Met alle relatief eenvoudige taakjes die je simultaan moet doen is dat nog knap lastig. Ik zal niet de laatste speler zijn die dacht lekker bezig te zijn, maar vergat op de tijd te letten. Stress voor de speler die aan de beurt is, is al snel leedvermaak voor de anderen.   Zelf beschik ik over enige aanleg voor dit soort spellen, maar sommige spelers kunnen de stress van het multitasken niet goed aan en klappen door de druk helemaal dicht. Dat is een keertje best lollig, maar drie ronden lang vooral een recept voor frustratie. Voor wie er mee om kan gaan is Stay Cool een grappig spel, maar kies je medespelers met zorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *