Nieuwe Tiny Tins!

Geplaatst door

Ik ben vast niet de enige die een zwak heeft voor mini-versies van spellen. Het heeft iets schattigs, een spel in een mini-versie. Maar hoe schattig een mini-spel ook is, het moet natuurlijk nog wel te spelen zijn, anders heb je er niets aan. Deze zomer bracht 999 games drie nieuwe mini-versies van hun spellen uit in de zogenaamde Tiny Tin serie, namelijk Pechvogel, Vlotte Geesten en Konijnen Hokken. Daarnaast verscheen ook de mini-versie van het populaire dobbelspelletje Regenwormen opnieuw. Deze vier spellen zien er allemaal even schattig uit met hun popperige dobbelsteentjes, fiches, kaarten en speelstukken. Maar de vraag is of ze ook lekker spelen….

Over de Regenwormen versie ga ik kort zijn: dat spel is niet voor niets voor de derde keer opnieuw uitgebracht. Het is echt een briljant reisspelletje. Het spelmateriaal is klein, maar het werkt prima. Zie voor meer informatie, het blogje dat ik over de vorige serie Tiny Tins schreef.

Pechvogel is een dobbelspel waarin je vooral veel lol mag hebben over alle pech van de andere spelers (lees hier de recensie als je het spel niet kent). In het blikje zitten (naast de spelregels) zeven kleine dobbelstenen en een groot aantal kleine zwarte fiches. Het enige minpuntje in de uitvoering van dit spel zijn die fiches. Een deel ervan is eenzijdig bedrukt en een ander deel is aan beide kanten leeg. Het was fijner geweest als de bedrukte fiches dubbelzijdig bedrukt waren of als de lege fiches toch een klein symbool hadden gekregen. Je bent nu bij het klaarleggen wat extra tijd kwijt om te checken of de fiches die met een onbedrukte kant naar boven liggen, niet iets op de achterkant hebben staan. Maar, dit is klein leed. Verder speelt het spel prima weg. Ik vind het spel zelf alleen wat minder leuk doordat de geluksfactor erg hoog is en het speelplezier vooral lijkt te moeten komen uit de pech van de andere spelers. Maar dat is een kwestie van smaak waar je over kan twisten. Er valt niet over te twisten dat dit een prima reis-editie is van Pechvogel.

In het blikje van Konijnen Hokken zitten zo mogelijk nog schattiger dobbelstenen als in Pechvogel. Konijnen Hokken is een push your luck dobbelspelletje (lees hier de recensie als je het spel niet kent). Naast de zeven dobbelstenen, zit er spelregels en een scoretableau met twee kleine knijpertjes in het blikje. Het enige minpuntje in deze mini-uitvoering is dat voor grote, volwassen, lompe vingers het wat uitdagender is om de kleine knijpertjes op de gewenste plekken van het scoretableau te zetten.  Maar verder speelt het spel echt lekker weg. En ik vind dit ook echt een leuk spel om te doen. Ik denk dat dit net zo’n klassieker gaat worden in onze reis-uitrusting als de reisedities van Regenwormen en Scrabble.

Vlotte Geesten is een reactiespelletje (lees hier de recensie als je het spel niet kent). Dit is het best gevulde blikje van de serie. Naast de spelregels zit er een dikke stapel ronde kaartjes in en vijf kleine houten speelfiguren. Vooral het spook en de muis zijn heel schattig omdat daar gezichtjes op gedrukt zijn. Met twee spelers speelt dit spel prima weg. In plaats van het juiste speelfiguur grijpen leg je je vinger er op en trek je het naar je toe. Ik voorzie wel problemen als je dit spel met grote groepen wil gaan spelen. Op het blikje staat dat het spel zelfs met acht spelers gedaan kan worden, maar het lijkt me erg lastig om de stukken zo neer te leggen dat iedereen er even makkelijk bij kan. Maar met vier of misschien zelfs vijf spelers moet het nog wel te doen zijn. Ik vind Vlotte Geesten ook echt een leuk spelletje. Van mij mag ook deze dus mee op vakantie.

Bij deze spellen leidt het speelplezier niet onder het formaat (afgezien van de hogere spelersaantallen bij Vlotte Geesten, maar dit jaar mogen we toch niet met zulke grote groepen afspreken, dus who cares), maar levert het wel veel oh’s en ah’s op voor hoe schattig de spellen er uit zien. Conclusie de Tiny Tins leveren ingeblikte betaalbare, speelbare, schattigheid. Het is dat ik niet op vakantie ga dit jaar, want anders gingen ze mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *