2-4 spelers
60-120 minuten
Auteurs: Simone Luciani en Daniele Tascini
Uitgever: 999 Games (2015)
Het spel…
In 2012 brak het Italiaanse auteursduo Luciani & Tascini door met de hersenkraker Tzolk’in. Dat spel is onder liefhebbers nog steeds erg populair, wat voor beide heren zeker zal hebben bijgedragen aan het bedenken van nog meer spellen in het zwaardere genre. In de voetsporen van Marco Polo (kortweg Marco Polo) is met Tzolk’in waarschijnlijk hun populairste spel.
Zoals de naam van het spel al doet vermoeden ga je vanuit Venetië op reis naar verre oorden in het zuiden en oosten van Azië. Onderweg sticht je handelsposten in verschillende steden, die je verschillende bonussen opleveren. Sommige zijn eenmalig, andere krijg je iedere ronde opnieuw. Voor het uitvoeren van je acties moet je dobbelstenen inzetten, waarvan je iedere ronde vijf gooit. De dobbelstenen zijn een soort werkers, zoals die in werkverschaffingsspellen als Caylus, Agricola en Tzolk’in. Belangrijke acties zijn reizen, het verkrijgen van handelswaren en het nemen van handelscontracten, waarmee je de handelswaren omzet in punten.
Sommige acties kosten meerdere dobbelstenen en hoe hoger de waarde van de dobbelstenen, des te meer je ervoor krijgt. Daar staat tegenover dat die hoge dobbelstenen ook meer geld kosten als je een actie kiest die al door een ander uitgevoerd is. Omdat geld schaars is, is een lage worp soms ook best fijn.
De meeste punten scoor je doorgaans met de contracten, maar aan het einde van het spel kun je nog aardig wat bonuspunten verdienen met een uitgebreid handelsnetwerk. Die eindafrekening volgt na vijf rondes en uiteraard wint de speler met de hoogste score.
…en de waardering
Een van de leukste aspecten van Marco Polo zijn de karakters. Iedereen kiest er aan het begin een uit en allemaal geven ze een leuk voordeel. De grap is dat de karakters van de andere spelers altijd net wat beter lijken, totdat jij eens met dat ene goede karakter speelt. Dan blijkt die uit je vorige pot toch niet eens zo slecht.
Met welk karakter je ook speelt, uiteindelijk draait alles om schaarste. Geld, handelswaren, kamelen, dobbelstenen: je hebt nooit genoeg. Door die schaarste zit je elkaar erg in de weg. Heb je net genoeg geld om te reizen, is iemand anders je voor en moet je extra betalen! Maar ja, het was toch wel fijn om eerst die zijde goedkoop in te kunnen slaan. Dat voortdurende gemanoeuvreer kan soms frustrerend zijn als je net een leuke strategie had bedacht. Je moet altijd een plan B (en C en D) achter de hand hebben voor het geval de anderen je in de weg zitten. En geloof me, dat doen ze.
Ik ken genoeg mensen die daar van smullen, voor mij is die onvoorspelbaarheid net te veel. Ik speel Marco Polo zeker niet zonder plezier, maar tot mijn favorieten zal ik het niet snel rekenen.
*5
Dit is een spel waar je in moet (willen) groeien. De eerste potjes lijkt enige grip op het spel te ontbreken. Er lijkt te weinig tijd of er zijn te weinig middelen voor alle acties die je wilt doen. De variatie in karakters en het mooie spelmechanisme verleiden om het steeds opnieuw te proberen. Dat betaalt zich uit. Je gaat flexibeler om met de schaarste op het bord, terwijl de uitdaging blijft. Dat maakt het spel ook zo goed.