5-10 spelers
15-30 minuten
Auteur: Mike Bosleiter, Tommy Maranges en Max Temkin
Uitgever: Goat Wolf & Cabbage (2016)
Het spel…
Het spelverloop van Secret Hitler doet erg aan De Mol denken. Ook nu strijden de good guys (liberalen) tegen de bad guys (fascisten). De goeden kennen elkaars identiteit niet, de slechteriken wel. Als je met minstens zeven spelers bent, weet Hitler niet wie zijn bondgenoten zijn, maar andersom wel.
Iedere beurt kiezen de spelers een president en een kanselier, die vervolgens een wet aannemen: een fascistische of een liberale. De president trekt dan drie kaarten van de stapel en geeft daarvan twee aan de kanselier, die vervolgens beslist welke van deze twee wetten wordt aangenomen. De andere spelers weten niet welke wetten zijn afgelegd en de kanselier weet niet welke wet de president heeft weggedaan. Op deze manier proberen de liberalen de intenties van de andere spelers te achterhalen en uit te vissen wie er betrouwbaar is.
De liberalen winnen als er vijf liberale wetten aangenomen zijn en verliezen als er zes fascistische door zijn gekomen. De liberalen zijn in de meerderheid, dus dat lijkt makkelijk zat. Helaas is het vlees vaak zwak. Het aannemen van een fascistische wet levert namelijk een voordeeltje op voor de zittende president, waardoor soms ook een echte liberaal geneigd zal zijn om nog één fascistisch wetje aan te nemen, gewoon om het af te leren.
Ondertussen probeert de verborgen Hitler het liberale spelletje mee te spelen: laat anderen maar wetten aannemen, hij moet gewoon zorgen dat hij kanselier wordt zodra er drie fascistische wetten zijn aangenomen. Ook dan winnen de fascisten het spel. Zodra die drie wetten erdoor zijn is het voor de liberalen erop of eronder: zo snel mogelijk genoeg eigen wetten aannemen of Hitler executeren. Wist je nu maar zeker wie het was…
…en de waardering
Ondanks, of juist dankzij, het wat ongemakkelijke thema is Secret Hitler een sfeervol gezelschapsspel. Als Hitler is het een fijne uitdaging om je medespelers een rad voor ogen te draaien, de liberalen moet permanent op hun hoede zijn maar zich tegelijkertijd niet door paranoia laten verblinden. Dat maakt het thema nog verrassend gelaagd voor wat in wezen een vrij eenvoudig spel is. Een potje is zo gespeeld en smaakt eigenlijk altijd naar meer. Zorg wel dat je met minstens zeven spelers bent. Dan weet Hitler niet wie de medefascisten zijn en wordt het nog een stukje spannender.