New Frontiers

Geplaatst door

2-5 spelers
45-70 minuten
Auteur: Tom Lehmann
Uitgever: Rio Grande Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Weinig tv-series zijn waarschijnlijk zo succesvol en geliefd als de Star Trekfamilie. Ruim vijftig jaar na de originele reeks is inmiddels de zevende serie aangekondigd en het totale aantal afleveringen loopt in de honderden. Ook een steeds verder uitdijende spellenfamilie speelt zich in de ruimte af: die van pater familias Race for the Galaxy is met New Frontiers inmiddels toe aan het vierde lid.

Deze keer verkennen we ruimte niet met kaarten of dobbelstenen, maar heeft iedereen een eigen bord met daarop plaats voor de ontwikkelingen en werelden die je gaat bouwen en verkennen. Het spelverloop van New Frontiers is een mix tussen die van Race for the Galaxy en Puerto Rico. Een voor een activeren de spelers een van de mogelijke fases in het spel, waarbij de actieve speler een bonus krijgt. Je kunt zo niet alleen ontwikkelingen bouwen of werelden verkennen, maar die werelden ook koloniseren, goederen laten produceren of die goederen verkopen voor punten of geld. Geld heb je weer nodig voor het verder uitbouwen van je bord. Uiteindelijk gaat het weer om het verzamelen van de meeste punten.


…en de waardering

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden gaan we in New Frontiers niet echt onverschrokken op pad waar nog nooit iemand geweest is. New Frontiers is wat je krijgt als je de volle neef en nicht Puerto Rico en Race for the Galaxy met elkaar kruist. Inteelt is niet zonder risico, maar in dit geval levert het een bijzonder geslaagd spel op.

 
 
Ook nu weer is het een heerlijke trip waarin je probeert een strategie te ontwikkelen waarin alles op zijn plek valt, voortdurend verstoord door de stress of anderen niet op het cruciale moment een fase kiezen die jouw plannen dwarsboomt. Die onrust is minder erg dan in Puerto Rico, waar je met een welgeplaatste opzichter of kapitein je tegenstanders een oor kunt aannaaien. Daar staat tegenover dat de mogelijkheid aan verschillende strategie├źn veel groter is door het grote aantal afzonderlijke ontwikkelingen en werelden.
 
 
New Frontiers heeft al het goede van Puerto Rico en Race, maar is toch anders genoeg om te spelen als je die spellen al hebt. Als ik dan toch een minpuntje moet noemen, is het de grote hoeveelheid informatie op de tegels, samengevat in iconen. Dat is even wennen als je niet bekend met Race of Roll for the Galaxy. Je hebt het snel genoeg door, maar het zorgt wel voor een kleine drempel. 
 
Voor de fans dus zeker een aanrader. Voor de niet-fans: ik ken jullie niet.
 
 
 
 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *