Port Royal

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 10 jaar)
20-50 minuten
Auteur: Alexander Pfister
Uitgever: 999 games (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 7 Gemiddelde: 4.1]

Het spel…

In Port Royal zoek je je geluk in de haven. Je probeert de meest lucratieve schepen te charteren om daar flink aan te verdienen. Het goud dat je hiermee verdient kan je gebruiken om personeel in dienst te nemen om nog meer geld te verdienen. Maar helaas: waar geld verdiend wordt, is de belastingdienst natuurlijk ook nooit ver weg.
 

Port Royal is een “push your luck” kaartspelletje. Spelers draaien in hun beurt kaarten om van een gedekte stapel waar schepen, personeel, expedities en de belastingen op staan. Je mag net zo lang kaarten open blijven draaien als je wilt, tenzij je een tweede schip van dezelfde kleur trekt. Dan ben je af en is de ronde voorbij. Als je op tijd bent gestopt mag je één of meerdere kaarten pakken. Als er maximaal drie verschillende kleuren schepen op tafel liggen mag je één kaart pakken, als er vier verschillende kleuren schepen liggen mag je twee kaarten pakken en als er vijf verschillende kleuren liggen dan mag je zelfs drie kaarten pakken. Nadat de actieve speler zijn kaart(en) heeft gepakt, mogen de andere spelers ook een kaart pakken als ze willen. Als ze dat doen, moeten ze wel één goud aan de actieve spelers betalen.
 

De scheepskaarten leveren goud op (1-4 stuks). Het goud staat op de achterkant van de kaarten afgebeeld. Stel dat je drie goud krijgt, dan pak je naast de scheepskaart nog twee kaarten van de dichte trekstapel en leg je deze omgedraaid op een stapel. Dit is dan je goud.
 
Met dit goud kan je karakterkaarten (personeel) kopen. Alle karakters zijn een aantal punten waard (0-3), maar dat is niet het enige voordeel dat ze opleveren. Er zitten elf verschillende soorten karakterkaarten in het spel. Op sommige van deze kaarten staat een symbool (Kruis, Anker, Huis). Deze kaarten kan je gebruiken om expedities uit te voeren. In de stapel kaarten zitten een aantal expeditie-kaarten. Dit zijn kaarten die veel punten opleveren en die je kan pakken als je karakterkaarten aflegt waar de symbolen opstaan die op de expeditie staan.
 

De andere karakterkaarten leveren voordeeltjes tijdens het spel op. Zo kan je met matrozen en piraten tijdens je beurt scheepskaarten die je trekt meteen wegjagen. Op deze manier kan je doorzoeken naar duurdere schepen of voorkomen dat je een tweede schip van een kleur moet neerleggen waardoor je af bent. Andere kaarten leveren bijvoorbeeld extra goud op als je een schip van een bepaalde kleur pakt, als er geen kaarten liggen om uit te kiezen of als je uit vijf of meer kaarten mag kiezen. Ook is er een kaart waarmee je een extra kaart mag pakken.
 

In de trekstapel zitten ten slotte nog belastingkaarten. Als zo’n kaart getrokken wordt dan moet iedere speler die twaalf of meer goud heeft, daarvan de helft afleggen.

Het spel is afgelopen zodra één speler ten minste twaalf overwinningspunten heeft. De ronde wordt dan nog afgespeeld zodat iedereen even vaak de actieve speler is geweest. De speler met de meeste overwinningspunten wint natuurlijk.

…en de waardering

Port Royal heeft me heel positief verrast doordat het veel meer diepgang heeft dan ik van te voren had verwacht. Het spel speelt lekker vlot weg, maar zit bol van de interessante dilemma’s. Dat begint al met hoe lang je door gaat met het draaien van kaarten. Aan de ene kant mag je zelf meer kaarten pakken als je door draait tot er vier of vijf schepen van verschillende kleuren liggen, maar dan liggen er ook meer kaarten waar de andere spelers uit mogen kiezen (al moeten ze je daar wel weer voor betalen) en loop je een steeds groter risico dat je een tweede scheepskaart van een kleur opendraait waardoor je helemaal niets krijgt. En vervolgens moet je kiezen welke kaart je koopt. Die keuze is vaak lastig. Als je veel goud hebt dan wil je graag een dure karakterkaart kopen (met sterke eigenschappen), maar als je net dan een scheepskaart met 4 goud opendraait wil je die ook niet voor de andere spelers laten liggen. Maar als je het schip pakt, dan heb je misschien weer 12 goud of meer en moet je gaan vrezen voor de belastingdienst. Het spel zit vol met dit soort tegenstrijdige prikkels waardoor je continu interessante keuzes moet maken. Maar het spel zit zo goed in elkaar dat deze lastige keuzes de vaart niet uit het spel halen waardoor het spel een aangename lichtheid houdt. Aanrader!

 
 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *