Port Royal Uitbreiding

Geplaatst door

UITBREIDING
1-5 spelers (vanaf 8 jaar)
20-40 minuten
Auteur: Alexander Pfister
Uitgever: 999 Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Het kan maar duidelijk zijn, zullen ze bij 999 gedacht hebben. Waar de Engelstalige uitbreiding voor Port Royal de naam “Just one more contract” mee heeft gekregen, heet de Nederlandse editie gewoon Port Royal Uitbreiding.

De uitbreiding bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste onderdeel is dat er een stapel nieuwe kaarten in de doos zitten. Deze kaarten kunnen gewoon door het originele spel gemengd worden. Op deze kaarten staan variaties van wat we al kennen. Bijvoorbeeld een vice admiraal die je een extra geld oplevert als er drie of vier kaarten in liggen op het moment dat je mag kiezen, kaarten waardoor je een extra kaart mag trekken als je een kaart van schip van een bepaalde kleur pakt en schepen waarbij je zelf 3 goud krijgt maar ook een goud aan een andere speler moet geven.

Het tweede deel van de uitbreiding bestaat uit een stapel zogenaamd functie-kaarten en wat houten blokjes in 5 spelerskleuren. Met deze kaarten kan je een coöperatieve en een competitieve variant van Port Royal spelen. In de competitieve variant leg je vier functiekaarten open op tafel. Op deze kaarten staat een bepaalde voorwaarde, zoals bijvoorbeeld dat je een kolonist en kanonnier gespeeld moet hebben of dat je een keer kaarten hebt moeten inleveren vanwege een belastingverhoging. Als een speler aan de voorwaarde op de kaart voldoet, dan je een blokje op de functie-kaart. Dit levert je geld en/of punten op. De speler die als eerste een functie-kaart claimt heeft het grootste voordeel.

In de coöperatieve variant (die ik overigens niet gespeeld heb) proberen de spelers gezamenlijk binnen een bepaalde tijd een aantal functie-kaarten te vervullen. Je zal dan dus moeten afstemmen wie voor welke opdracht gaat en moeten proberen om elkaar te helpen die te vervullen.

…en de waardering

Ik vind Port Royal erg leuk. Het eerste deel van de uitbreiding (de extra kaarten) is meer van hetzelfde. Er wordt via deze kaarten niets echt nieuws geïntroduceerd, maar bekende elementen worden op een andere manier gemixt. En aangezien de basis goed is, levert dit een prima mix op van nieuwe kaarten die moeiteloos integreren in het origineel. Het spel verandert er niet door, maar het geeft het spel wel een sprankje verfrissende nieuwigheid.

Het tweede deel van de uitbreiding voegt een nieuwe manier toe om punten te scoren. De voorwaarden waar je aan moet voldoen zijn combinaties van dingen die je toch al bedoeld of onbedoeld (belastingheffing) doet. Ook dit deel van de uitbreiding verandert het spel niet wezenlijk, maar is leuk extraatje.

 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *