One Key

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 8 jaar)
5-20 minuten
Auteur: L’atelier
Uitgever: Libellud (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

One Key is een nieuw spel in het “Raad het plaatje” segment dat groot is geworden door Dixit. Dit soort spellen zijn populair onder een breed publiek omdat de regels simpel zijn en de spellen vaak met een grote groep gespeeld kunnen worden. Het nadeel daarvan is dat het niet altijd lukt om een grote groep spellustigen bij elkaar te krijgen en dan moet je wat anders op tafel zetten. Of vanaf nu One Key, dit spel kan je namelijk wel goed met twee spelers spelen.
 

In One Key moet één speler (de Leider) de rest van de spelers (zijn Team) door middel van hints helpen om een plaatje te raden. Aan het begin van het spel trekt de Leider elf plaatjes van een stapel en kiest daar in het geheim één van uit (de Key). De Leider voert vervolgens het nummer van dit plaatje in in een app (je kan het ook op een briefje schrijven natuurlijk). Het spel bestaat uit vier rondes van drie minuten en de app houdt deze tijd ook voor je bij. De elf plaatjes worden vervolgens op tafel gelegd zodat iedereen ze kan zien en daarna begint het spel echt.
 
De Leider trekt nu van een stapel plaatjes één plaatje. Hij zegt vervolgen of er een link, een zwakke link of geen link bestaat tussen dit plaatje en de Key. Vervolgens moet het team één van de elf plaatjes wegleggen omdat ze denken dat dit plaatje dan zeker niet de Key is.
 

Terwijl het Team aan het nadenken is over welk plaatje ze willen elimineren, trekt de Leider drie nieuwe plaatjes en zet deze in een speciaal houdertje. Vervolgens legt hij een (gesloten) fiche waarop wederom staat of er een link, een zwakke link of geen link bestaat tussen het betreffende plaatje en de Key.
 
Als het Team in de eerste ronde de Key niet heeft weggelegd, dan mag het Team kiezen van welk van de drie plaatjes ze willen weten of het een link heeft met de Key. De andere hints verdwijnen ongezien terug in de doos. Als ze wel de Key hadden weggelegd, dan was het spel meteen afgelopen geweest en hadden de spelers verloren.
 

Vervolgens gaat het Team weer nadenken over welke plaatjes zeker niet de Key zijn. In de tweede ronde moeten er alleen twee plaatjes worden weggelegd. De Leider trekt ondertussen weer drie nieuwe plaatjes en bepaalt in hoeverre ze een link hebben met de Key. Het Team mag één keer in het spel twee in plaats van één hint van de Leider bekijken.
 

In de derde ronde moet het Team drie plaatjes wegspelen en in de vierde ronde vier. En dan blijft (als het Team het goed gedaan heeft) alleen nog de Key over.

…en de waardering

Ik vind One Key een hele leuke toevoeging aan het “Raad het Plaatje” segment. De plaatjes waar je mee speelt zijn vaak grappig en leuk om te zien. Er zitten veel details in en dat zorgt vaak voor misverstanden tussen de Leider en zijn Team, bijvoorbeeld omdat de Leider meer gefocust is op het grote plaatje terwijl het Team heel erg naar de details aan het kijken is. Het is dan ook echt geen zekerheid dat het Team aan het eind van het spel de Key goed weet aan te wijzen. Het spel speelt ook heel goed met twee spelers. Omdat het Team en de Leider tegelijkertijd bezig zijn met hun taakjes, hoeven spelers maar heel af en toe even op de andere kant te wachten.

De app kan alleen wat mij betreft de deur uit, die levert vooral gedoe op. Ik zie niet echt de meerwaarde van tijdsdruk in dit spel en een simpel briefje werkt net zo goed om vast te leggen welke kaart de Key was. En verder is het enige minpunt dat ik van dit spel kan bedenken dat de stapel met plaatjes wel wat groter had mogen zijn, maar hopelijk wordt dat in de toekomst met een uitbreiding opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *