Ticket to Ride: London

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
10-20 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

Na het succes van Ticket to Ride New York, was het geen verrassing dat er een nieuwe steden-variant van Ticket to Ride zou verschijnen. De belangrijkste vraag was voor welke stad gekozen zou worden. Zouden het Trabantjes in Berlijn, scooters in Rome of waterfietsen in Amsterdam worden? Inmiddels weten we het antwoord: we mogen busroutes aan gaan leggen met dubbeldekkers in Londen!

Ticket to Ride London is weer een turbo-versie van het bekende bordspel. Het spel is voor 90% bekend terrein. Natuurlijk moeten de spelers weer opdrachten uitvoeren door routes te bouwen op een kaart. Dit keer gaat het om busroutes in Londen. In je beurt mag je of nieuwe transportkaarten trekken, of een route op het bord claimen (door de juiste kleur transportkaarten af te leggen) of nieuwe opdrachtkaarten trekken. Je krijgt punten voor het bouwen van routes en het vervullen van opdrachten en minpunten voor de opdrachten die je niet hebt uitgevoerd aan het eind van het spel.

Voor zo ver niets nieuws. Maar in Londen is er nog een nieuwe manier op punten te scoren. Op het bord staan cijfers met getallen (variërend van 1 tot en met 5). Als je alle steden met hetzelfde getal met elkaar verbindt, dan krijg je net zo veel punten als het getal. Voor de éénpunt-bonus hoef je maar 2 steden te verbinden (dat kan al met één route van 1 bus lang), maar voor de vijfpunt-bonus moet je al vier steden verbinden en daar heb je minimaal 4 routes (van 4, 2,3 en 3 bussen lang) voor nodig.

…en de waardering

Ik ben een fan van (bijna) alles waar Ticket to Ride op staat en Ticket to Ride London is geen uitzondering (het kaartspel en de dobbeluitbreiding zijn de uitzonderingen op deze regel). Ik vind het knap dat het speelplezier van Ticket to Ride in zo’n kort spel volledig tot zijn recht komt. Ik vind deze versie zelfs nog iets leuker dan de New York versie omdat de twist in dit spel uitdagender is. In de New York versie kon je aan het eind van het spel nog wat losse routes leggen om zo punten voor de toeristen-hotspots te scoren. Maar in Londen moet je echt je best doen om zo’n bonus te pakken. Dit zorgt voor extra spanning en dus extra speelplezier.

Het spel ziet er ook weer fenomenaal uit. Het spel speelt zich af in het Londen van de jaren ’60 en dat zie je terug. Op de doos staat bijvoorbeeld een hippie die wel erg op John Lennon lijkt en een man in een keurig zwart pak met bolhoed. Tussen de vervoermiddelen vind je de Yellow Submarine van de The Beatles, een black cab (iconische Londense zwarte taxi), een Rocket Man auto van Elton John en een Austin Powers dubbeldekker bus. Op het scorepionnetje staat zelfs de Union Jack (Engelse vlag). Er is overigens wel een klein foutje in het spel geslopen. Eén van de locaties op het bod is het Globe Theater. Dit is een replica van een theater uit de tijd van Shakespeare. Deze replica is echter pas in de jaren ’90 gebouwd en was er in de jaren ’60 nog niet. Maar een kniesoor die daar op let!

 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *