Ticket to Ride: New York

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
10-20 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Ticket to Ride heeft de status klassieker inmiddels meer dan verdiend. Het spel is al ruim 14 jaar oud, maar vliegt nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Het is het soort spel dat mensen gaan kopen als ze het een keer hebben gespeeld. Het is daarom voor winkeliers heel aantrekkelijk om te demoën in hun winkels. Omdat het volledige spel te veel ruimte inneemt en te lang duurt voor een demo in een winkel, heeft de uitgever een speciale demo-versie gemaakt waarin potentiële kopers in een kwartiertje kennis kunnen maken met deze topper.  Deze versie speelde zo lekker weg dat mensen vervolgens ook graag de demo-versie wilden kopen. Dat kan (nog) niet, maar Days of Wonder heeft wel een andere speciale snelle versie op de markt gebracht: Ticket to Ride New York.

In Ticket to Ride New York ben je een toerist in de jaren vijftig die zo snel mogelijk zo veel mogelijk van New York wil zien. Om zo snel mogelijk naar de verschillende toeristische locaties te gaan maak je gebruik van een echt New Yorks icoon: de taxi!

Op het bordje van Ticket to Ride staat dus het stratenplan van New York centrum met daarin de verschillende must-sees. Alle spelers hebben 15 taxi’s in hun kleur en beginnen met 2 bestemmingskaarten (waar je er minimaal 1 van moet houden) en 2 transportkaarten. De routes tussen de hotspots zijn ook hier lekker kort ( één route van 4 en de andere routes zijn korter). In je beurt mag je, net als in alle andere Ticket to Ride varianten, transportkaarten trekken, routes claimen of extra bestemmingskaarten trekken. Een verschil met het gewone Ticket to Ride is daarbij wel dat er geen scorespoor om het bord heen staat, de punten van je routes bereken je aan het eind van het spel.

De eindronde van het spel wordt getriggerd op het moment dat iemand nog maximaal 2 taxi’s heeft en daarna mag iedereen nog één beurt spelen. Vervolgens wordt de eindscore bepaald door de waarde van de tickets en de waarde van de gemaakte routes bij elkaar op te tellen. Bij dit getal wordt daarna nog het aantal topattracties (zoals Times Square, Empire State Building en Wall Street) dat je hebt bezocht opgeteld. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Ticket to Ride New York is 100% het speelplezier van Ticket to Ride, maar in een fractie van de tijd. Met twee ervaren spelers ben je binnen tien minuten klaar. Doordat je minder beurten hebt, speelt de geluksfactor een iets grotere rol (vooral in het trekken van de bestemmingskaarten), maar omdat het zo’n razendsnel spel is vind ik dat geen groot probleem. De extra scoringsmogelijkheid voor het aantal topattracties dat je hebt aangedaan is een leuke toevoeging. Het zorgt ervoor dat je tot de laatste ronde punten kunt blijven sprokkelen.

De hamvraag is natuurlijk of het de moeite waard is om deze versie aan te schaffen als je al een Ticket to Ride spel hebt. Die vraag is alleen niet eenduidig te beantwoorden. Op zich is een compleet spel Ticket to Ride leuker omdat je meer tijd hebt om iets op te bouwen en geluk zich wat meer uitmiddelt. Maar soms heb je geen tijd voor een heel spel en dan is dit echt een leuk spel om even snel te spelen. Daarnaast is het makkelijker mee op reis te nemen dan (een variant van) het gewone spel. Ik verwacht dat het spel bij mij regelmatig op tafel zal staan, maar kan me ook heel goed voorstellen dat andere mensen de voorkeur geven aan de volledige ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *