Adventure Games

Geplaatst door

1-4 spelers (vanaf 10 jaar)
60-90 minuten
Auteur: Matthew Dunstan en Phil Walker-Harding
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.3]

Het spel…

In de jaren negentig, toen spelen via internet nog vrijwel niet bestond, was het genre van avonturenspellen, ook wel ‘point-and-click’-spellen genoemd, razend populair. Zelf bewaar ik ook warme herinneringen aan Little Big Adventure, Monkey Island en King’s Quest. Aan die oude PC-games moest ik direct denken toen ik de nieuwe Adventure Games van Kosmos (en in Nederland 999 Games) speelde.

De Adventure Games zijn coöperatieve spellen, waarbij de spelers samen een avontuur beleven. De term ‘point-and-click’ is ook hier van toepassing. Je begint op een locatie met daarop een paar genummerde bezienswaardigheden. Waar je in de computerversies op zo’n bezienswaardigheid klikte, zoek je hier het nummer op in een dik schrift. Dat levert aanwijzingen op voor de rest van het avontuur, of je vindt voorwerpen. Die voorwerpen kun je vaak met andere spullen combineren, of met een locatie. Je kunt bijvoorbeeld een sleutel vinden met nummer 11 en kijken of die op de kluis op locatie 201 past. In het boekje vind je dan of de combinatie 11201 wat oplevert. Het is een elegante analoge vertaling van een digitale techniek.

Iedere Adventure Game bestaat uit verschillende hoofdstukken, die je afzonderlijk kunt spelen. Dat is wel zo handig, want een hoofdstuk duurt een dik uur. Na het laatste hoofdstuk maak je de balans op en tel je de punten die je verdiend hebt. Die punten zijn natuurlijk niet het doel van het spel, maar geven je in ieder geval een idee hoe ‘goed’ je het ervan hebt afgebracht.

…en de waardering

De Adventure Games doen hun naam eer aan. Het spelen voelt echt als een avontuur, zoals in de betere rollenspellen het geval is, zonder dat je allerlei regelpoespas hebt. Je hebt blijkbaar geen computer nodig om alle administratie bij te houden. Het spelsysteem leidt je er soepel doorheen, uitgebreide notities maken is niet nodig.

De eerste twee Adventure Games, Het Gevang en Monochrome Inc, hebben bovendien een heel andere opzet. Het Gevang is een klassiek ontsnappingsspel dat thematisch zeker met kinderen vanaf een jaar of 10 bijzonder geschikt is. Monochrome Inc mikt op een wat oudere leeftijdsgroep. De sfeer is grimmiger en de raadsels liggen minder voor de hand.

Al met al zijn de raadsels niet zo ingewikkeld. Als je pittige puzzels wilt kun je beter een escaperoomspel spelen. Maar dat maken de Adventure Games meer dan goed met een samenhangend en sfeervol verhaal.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *