1-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: Sylas en Henri Pym
Uitgever: Catch up Games, 2019
Het spel…
In het oude Egypte was het hiernamaals een stuk belangrijker dan het heden. Je bent per slot van rekening langer dood dan levend en dus kan je je maar beter goed voorbereiden door een wit voetje te halen bij de verschillende goden en te investeren in een mooie uitzet.
In Pharaon ben je zo’n Egyptenaar die tijdens het leven bezig is om alle voorbereidingen te treffen voor later. Dat doe je op een rond spelbord dat bestaat uit vijf segmenten. Op elk segment kan je grondstoffen op een andere manier in zetten. Zo is er bijvoorbeeld een segment waar je grondstoffen kan offeren (en krijg je daar andere grondstoffen of puntenfiches voor terug), is er een plek waar je kan socializen met de adel om voordeeltjes te bemachtigen die het je in het hier en nu makkelijker maken en kan je investeren in je grafgoederen (en krijg je daar punten voor terug).
Aan het begin van iedere ronde krijgen de spelers een aantal grondstoffen om die ronde te gebruiken. Om de beurt mag je op het bord iets doen. Je moet daarvoor altijd een bepaalde combinatie van grondstoffen inleveren. Vaak heb je net niet die grondstoffen die je nodig hebt, maar gelukkig kan je op een aantal plekken op het bord grondstoffen scoren. Je moet dus soms een beetje puzzelen om het maximale uit een beurt te halen (eerst offeren om de grondstof te krijgen die je nodig hebt om die ene actie-kaart te kopen en het voordeel daarvan gebruiken om te investeren in een mooie mummiekist.
Als je op een gegeven moment niets meer wilt (of kunt) doen, dan mag je passen. De speler die dit als eerste doet wordt de startspeler van de volgende ronde en verplaatst zijn spelersteen naar de onderste laag van de piramide. De volgende speler(s) die passen plaatsen hun spelersteen een stapje hoger in de piramide. Iedere keer dat je aan de beurt komt nadat je gepast hebt, mag je je spelersteen een stapje verder schuiven en krijg je toch nog iets, zoals bijvoorbeeld een grondstof.
Na vijf ronden is het spel afgelopen en worden de punten geteld om te bepalen wie zich het best heeft voorbereid op het hiernamaals.
…en de waardering
Pharaon is een onvervalste puntensalade, maar wel één die er heel smakelijk uitziet. Er is echt heel veel aandacht aan de vormgeving besteed en overal op het spelmateriaal zie je vrolijke, felgekleurde Egyptische afbeeldingen staan. Het spel zelf is helaas niet zo thematisch. Tijdens het spelen ben je namelijk vooral bezig om zo slim mogelijk met je schaarse grondstoffen om te gaan. Omdat op iedere locatie het aantal plekjes beperkt is, moet je daarbij rekening houden met wat de andere spelers willen doen. Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je punten kan scoren, maar het spel duurt te kort om overal voor te gaan en daardoor moet je echt een beetje plannen wat je wanneer gaat doen.
Ik vind Pharaon een erg leuk spel om te doen. Je bent echt bezig om continu je opties af te wegen en daar de beste uit te kiezen. Vaak loont het om niet direct op je doel af te gaan, maar dit via een omweggetje te doen. Pharaon is te zware kost voor families en gelegenheidsspelers, maar wat meer ervaren spellenliefhebbers zullen zich hier prima mee vermaken.