Celestia

Geplaatst door

3-6 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Aaron Weissblum
Uitgever: BLAM! (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

Een fraaie vormgeving kan erg bijdragen aan de sfeer en daarmee het spelplezier van een spel. Dat geldt zeker voor familiespellen, al was het maar om de familie in kwestie over de streep te trekken. Celestia is zo’n mooi spel, compleet met een bouwpakket voor het luchtschip waarmee de speler op reis gaan door het magische Celestia met haar zwevende steden.

Het luchtschip begint in de eerste stad en om beurten zijn de speler de kapitein die het schip naar de volgende stad moet navigeren. De reis is niet zonder gevaren en hoe verder je komt, des te groter de bedreigingen. Mist, onweer, agressieve vogels en zelfs luchtpiraten kunnen het schip laten neerstorten.

Om te bepalen welke gevaren er komen gooit de kapitein een aantal dobbelstenen. Voor ieder geworpen symbool moet hij of zij een passende kaart afleggen. Voordat de kaarten afgelegd worden, moeten de andere spelers kiezen of ze de reis aandurven of niet. Als je uitstapt, scoor je in ieder geval de veilige punten van de stad waar het schip nu staat. Blijf je aan boord, dan heb je kans op meer punten in de volgende stad, of wie weet nog verder. Als iedereen gekozen heeft, blijkt of de kapitein de benodigde kaarten heeft. Zo ja, dan vlieg je verder en is de volgende speler die nog aan boord is de nieuwe kapitein. Zo niet, dan crasht het schip en scoort geen van de nog aanwezige spelers punten.

Als het schip crasht of iedereen uit is gestapt begint het schip opnieuw bij de eerste stad. Wie na verschillende vluchten als eerste meer dan vijftig punten heeft gescoord wint het spel.

…en de waardering

Als familiespel is Celestia bijzonder geslaagd. Een fraaie vormgeving gecombineerd met een duidelijk doel maakt dat je snel kunt beginnen met spelen, zonder al teveel uitleg. Het gokken en bluffen verhoogt de speelvreugde. Groot is het gevoel van triomf als je in je eentje verder gaat en de laatste stad weet te bereiken, net zo groot als het gevoel van lafheid als je snel uitstapt en de rest veel verder weet te komen.

Voor wie toe is aan meer uitdaging zijn er inmiddels twee uitbreidingen verschenen. Die voegen wat meer opties en daarmee complexiteit toe. Ideaal voor de veelspeler of degene die het basisspel al tientallen keren heeft gedaan. Maar ook zonder biedt het veel plezier voor jong en oud.

       

 
 

2 reacties

    1. De enige overeenkomst met Diamant is de “push your luck” factor. Net zoals dat in “Can’t stop” zit. Verder is het echt een ander spel, waarbij je behalve met het geluk van je eigen dobbelstenen ook met het geluk en de speeltactiek van de andere spelers rekening houdt. Celestia is iets minder simpel, maar wel interactiever dan Diamant. Met name als je de uitbreidingen van het spel er ook bij doet blijft het ook veel langer leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *